Naslovnica Politika Mladi lideri BiH se vratili iz SAD

Mladi lideri BiH se vratili iz SAD

379

Sarajevo — Četvero mladih lidera iz Bosne i Hercegovine, polaznika programa Instituta za napredno liderstvo u politici (ALPI), vratilo se iz studijske posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom sedam dana imali su priliku susresti se sa kongresmenima, senatorima, predstavnicima Stejt Departmenta, USAID-a, Helsinške komisije, Nacionalnom zadužbinom za demokratiju (NED) i brojnim drugim uticajnim zvaničnicima.

Polaznici programa i učesnici studijske posjete Olgi Tmušić najviše se svidjela posjeta Senatu države Merilend.

“Tamo smo se sastali sa predsjednikom Senata, Majkom Milerom kao i senatorom Klerensom Lemom i bilo je inspirativno razgovarati sa njima, čuti više o funkcionisanju ove savezne države” – kazala je Tmušić i dodala da su se na kraju posjete sastali i sa guvernerovim kabinetom, a kako i sama radi u gradskoj upravi, to iskustvo će joj biti izuzetno korisno.

A o odnosima Bosne i Hercegovine i SAD-a, učesnici su razgovarali i sa BiH deskom u američkom State Departmentu.

“Glavna poruka koju nosim sa svih sastanaka koje smo imali je da ljudi sa kojima smo razgovarali su istinski posvećeni našoj državi, interesuju se za situaciju u BiH, a posebno za dobrobit svih građana BiH” – rekao je učesnik ALPI studijske posjete Amir Vrca.

ALPI program za mlade lidere, koji implementira Međunarodni republikanski institut u BiH, okupio je mlade iz 10 političkih stranaka iz BiH sa ciljem njihovog povezivanja, zajedničkog rada i intenziviranja saradnje na pitanjima od značaja za cijelu državu.

Tokom programa, polaznici su ohrabrivani da implementiraju zajedničke međustranačke aktivnosti, a najuspješniji od njih su kao nagradu dobili priliku da posjete SAD, saopćili su organizatori posjete.

 

(StarMo)