Naslovnica Život Mladi Britanac se zarazio u martu, još…

Mladi Britanac se zarazio u martu, još…

91
foto arhiva - ilustracija

London — The Guardian je objavio ispovijest 27-godišnjeg Charlieja Russella koji je, prije nego što je u martu obolio od covida-19, tri puta dnevno trčao pet kilometara. Pola godine poslije on je jedan od 600.000 oboljelih od stanja “post-covid bolesti”.

Ne radi, ne ide u izlaske, kazao je za Guardian, naprosto zato što mu 182 dana otkako se zarazio još uvijek nije bolje.

“Da sam znao da ću biti ovako bolestan, u martu bih sve uzeo puno ozbiljnije. Ali, sve što smo tada čuli bilo je da, ako se zaraziš a mlad si, najvjerovatnije uopće nećeš imati simptoma. Ili ćeš biti bolestan nekoliko tjedana i to će biti to”, rekao je, prenosi N1.

Russell danas ima bolove u grudima, nepodnošljive migrene, teške gubitke daha, vrtoglavice i iscrpljenost. Riječ je o nizu simptoma “dugotrajnog covida”, stanja za koje je Public Health England početkom seprtembra utvrdio da od njega pati 3366 Britanaca u svojim 20-im godinama.

Guardian primjećuje da je u aprilu od covida bilo bolesno 3325, da je činjenica da su ljudi mlađi od 40 puno manje u opasnosti da umru od covida, ali primjećuje i to da na oboljele u dobi između 20 i 29 godina otpada čak 28 posto novozaraženih.

Kompletan tekst je na ovom linku

(StarMo)