Naslovnica Mostar Mladi Blagajac zna šta hoće

Mladi Blagajac zna šta hoće

1349
Nedžad Nane Salčin (foto: Alan Hadžić)

Mostar — Novinski stupci, rubrike vijesti internet-portala, društvene mreže u Bosni i Hercegovini gotovo svakodnevno puni su priča o mladima koji usred opšte društvene apatije i ne znaju šta bi sa sobom, a jedini izlaz vide u odlasku iz zemlje.

Da ima i suprotnih primjera dokaz je i mladi devetnaestogodišnji muzičar Nedžad Nane Salčin iz Blagaja, koji je ovih dana snimio i prvo autorsko kolo, koje je radio poznati kompozitor iz Beograda, Aleksandar Blagojević, zvani Sale. Kolo je i dobilo ime po mladom muzičaru, te se i zove Nanetovo kolo i rađeno je u modernom stilu. Upućeni kažu da ima veliku umjetničku i muzičku podlogu, harmonije i dijelovi kola su pravljeni na način da dinamika raste i ‘eksplodira’ u estetskom vrhuncu.

https://www.youtube.com/watch?v=4OD5PO_262s

Mladi muzičar je za portal StarMo ispričao kako se muzikom bavi od svoje devete godine. Završio je nižu i srednju muzičku školu. „Namjeravam ići i dalje, upisati muzičku akademiju“, odlučan je Nedžad.

Svoje muzičko znanje ‘brusi’ od 17. godine, većinom po mostarskim elitnim restoranima, svadbama, veseljima, ispraćajima. Kaže da već tri godine nastupa sa Aliby Bandom iz Mostara, u kojem svira harmoniku, a u kojem njegov otac Nermin svira klavijature, dok je vokal Hamza Sokolović.

Inače, Nedžad Nane s ponosom ističe kako je do sada snimio čak pet kola drugih autora, među kojima je i ono Ljubiše Pavkovića, ‘Hora Bucuresti’. „Radi se o jednom virtuoznom kolu. Riječ je o tzv. Rumunskom stilu“, kaže Nane i objašnjava da je Rumunski jedan kompleksni muzički stil, kojeg sviraju samo vrhunski muzičari.

(StarMo)