Naslovnica BiH Mitrović: Hrvatska pravilnik donijela jednostrano

Mitrović: Hrvatska pravilnik donijela jednostrano

524

Sarajevo — Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović potvrdio je danas novinarima da je u stalnom kontaktu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olegom Butkovićem u vezi s tranzitom vozila između dvije zemlje.

Problem je nastao prije nekoliko dana, kada je zabranjen tranzitni promet preko graničnog prijelaza Velika Kladuša – Maljevac vozilima čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a Mitrović je izrazio nadu da će to pitanje biti riješeno danas.

Naime, Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatske stupio je na snagu 20. maja 2021. godine, koji je, kaže resorni ministar, preslikan u odnosu na Odluku koja je donesena 2008. godine.

– No ono što je važno jeste da je Ugovor o graničnim prijelazima između BiH i Republike Hrvatske potpisan u Briselu 2013. godine, kojim je tretirano pet graničnih prijelaza – pojasnio je, prenosi federalna.ba.

Njime je tretiran i granični prijelaz u Velikoj Kladuši, kao granični prijelaz za međunarodni drumski saobraćaj putnika, vozila i robe, bez obzira na njihovo porijeklo, odnosno zemlju iz koje dolaze, osim ako je drugačije uređeno međunarodnim ugovorima, kao i osim za robe koje podliježu inspekcijskoj kontroli.

Mitrović nadalje pojašnjava da je i Odlukom iz 2008. godine bilo tretirano pet graničnih prijelaza, ali ta odluka do 20. maja 2021. godine nije provedena u djelo kada je donesen Pravilnik.

– Pravilnik kojim se definira tranzit kroz Republiku Hrvatsku donesen je jednostrano. Protokol Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju podrazumijeva donošenje određenih pravnih akata između dvije države na osnovu dogovora, ali ovdje to nije bio slučaj – istaknuo je.

Na ovaj problem upozorena je i Transportna zajednica kao i Evropska komisija, kaže ministar, dodajući da je Butkoviću predložio da se to pitanje rješava pravnim putem, a da se kamioni koji budu prelazili preko ovih pet graničnih prijelaza ne zaustavljaju.

Kaže i da nakon donošenja novog Pravilnika prijevoznici nisu koristili te granične prijelaze nego su napravili gužvu nakon što su dobili informaciju o zabrani transporta te su se vraćali na granične prijelaze Izačić i Gradiška.

Istaknuo je i da je skrenuo pažnju Butkoviću, iako s njim ima izuzetno korektne odnose, da BiH ima određene instrumente i načine da uradi neke stvari koje će stvoriti probleme Republici Hrvatskoj.

– Ne sa namjerom da nekoga plašim, već jednostavno želim da ukažem da i mi imamo instrumente koje možemo koristiti poštujuću sve procedure i komšijske odnose, a i imamo i Evropsku uniju koja je propisala određene procedure koje Hrvatska ne poštuje – kazao je.

Ipak smatra da do toga neće doći, te da je to najgore što jedni drugima mogu uraditi, već je potrebno razgovarati prije donošenja određenih akata i usaglasiti se da se nekome ne bi napravila određena šteta.

Vijeće ministara BiH razmatralo je na današnjoj sjednici Informaciju o problemima odvijanja međunarodnog tranzitnog prometa kroz teritoriju Republike Hrvatske.

(StarMo)