Naslovnica Politika Mitropolit pozvao da se glasa protiv vlasti

Mitropolit pozvao da se glasa protiv vlasti

211
mitropolit Amfilohije

Podgorica — Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozvao je u nedjelju građane Crne Gore da izađu na predstojeće izbore i da glasaju protiv vlasti koja je donijela Zakon o slobodi vjeropispovijesti i koja “još uvijek istrajava na duhu tog antizakona”.

“Crkva nema svoju stranku niti svoju izbornu listu, ali je prirodno da se raduje onima koji su protiv bezakonog zakona i koji brane svetinje, bez obzira kojoj stranci pripadaju”, naveo je Amfilohije u poslanici pročitanoj nakon liturgije u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mitropolit je uoči parlamentarnih izbora 30. augusta u Crnoj Gori istovremeno pozvao građane i da predstojećim izborima “pristupe rasterećeni bez bilo kakvog straha i potkupljivanja, koristeći svoja građanska prava”.

Amfilohije je cjelokupno obraćanje povodom crkvenog praznika posvetio predstojećim izborima i zakonu, ocjenjujući da crkva smatra “legitimnim” da pozove vjernike i “sve pravdoljubive ljude da ne daju glas politici koja još uvijek istrajava na duhu ovog antizakona”.

“Onoj politici koja mimo svakog pravila protjeruje svećenike iz zemlje, ruši crkvene objekte, a hapsi i privodi vladike, svećenike i vjernike. Takvi se politički faktori, baš tokom ove kampanje, sami od sebe prepoznaju, pa nema ni potrebe, niti bi imalo smisla, da ih mi, sa crkvenog amvona, imenujemo”, naveo je mitropolit u poslanici.

Amfilohije smatra da u pozivu Mitropolije crnogorsko-primorske “nema političke propagande”, već da se radi “o pastirskoj brizi za duše vjernika”.

(StarMo)