Naslovnica Region Mitropolit CPC Mihailo: Moglo doći do građanskog rata…

Mitropolit CPC Mihailo: Moglo doći do građanskog rata…

539
mitropolit CPC Mihailo

Zagreb/Podgorica — U Crnoj Gori lako moglo doći do građanskog rata, ako odredbe Zakona o slobodi vjeroispovijesti ne bi bile primijenjene, ocijenio je to mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo gostujući na zagrebačkoj Z1 televiziji, ali je dodao da “ne vjeruje da će doći do toga”, prenijele su Vijesti.me.

Zakon kojeg je krajem prošle godine usvojila Skupština Crne Gore predviđa da u državnom vlasništvu budu svi vjerski objekti i zemljište koje koriste vjerske zajednice na teritoriji Crne Gore koji su bili u državnom vlasništvu do 1. decembra 1918., a koji su izgrađeni državnim novcem, čemu se oštro protivi Srpska pravoslavna crkva.

Zbiog toga sveštenici predvode proteste u više crnogorskih gradova, optužujući da je taj zakon “napad na imovnu SPC-a na teritoriji Crne Gore”, kao i “na samu Srpsku pravoslavnu crkvu”.

Čelnik crnogorske pravoslavne crkve smatra da se to radi jer se ni “Srbija ni SPC nikada nisu pomirili sa tim da je Crna Gora postala nezavisna država”.

On je optužio Srbiju da je “remetilački faktor” u regiji, dok je za Srpsku pravoslavnu crkvu rekao da je iznad države Srbije, optužujući je za podršku ratnim zločincima tokom radova devedesetih.

(StarMo)