Naslovnica BiH Miting i kontramiting: Ko je izdajnik i ko “ruši” RS?

Miting i kontramiting: Ko je izdajnik i ko “ruši” RS?

430
foto: RSE

Banja Luka — Protesti u Banjoj Luci nakon posebne sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske. Opozicija traži smjenu ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, nakon što je fizički nasrnuo na Draška Stanivukovića, zastupnika PDP u Skupštini. U isto vrijeme, skup pristalica vlasti, odnosno Milorada Dodika.

Opozicija u RS-u večeras je na skupu u Banjoj Luci zatražila da se utvrdi ko je, kako su ustvrdili, proslijedio u Narodnu skupštinu „lažni“ Program reformi, kao i smjenu ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača.

“Lažni dokument i fizičko nasilje je unišavanje Narodne skupštine i institucija RS i to im nećemo dozvoliti”, rekla je poslanica PDP-a Jelena Trivić i dodala da je izdaja naroda RS to što je u Narodnu skupštinu RS, 23. decembra, “dostavljen lažni dokument, a ne Program reformi”.

Za sve je okrivila člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prenosi federalna.ba. Istakla je da ih čeka velika borba kako bi se promijenila vlast u RS-u, ali da neće odustati.

Njen stranački kolega Draško Stanivuković je rekao da će se mirno i dostojanstveno boriti te da je ovo njihovo četvrto okupljanje u parku.

Tvrdi da je Dodik uzurpirao policiju i sve drugo u RS… Podsjetio je šta se sve dešavalo u proteklih godinu dana, od slučaja „Dragičević“, ubistva Slaviše Krunića… te naveo da je neophodno mijenjati stanje, ako se ne želi takva i naredna godina.

Na skupu pod nazivom “Za Republiku Srpsku”, koji je održan u isto vrijeme kada i opoziciono okupljanje u banjalučkom parku, data je podrška očuvanju institucija RS, te, kako je rečeno, posebno policije.

To okupljanje je, kako je rečeno, iniciralo više udruženja veterana proteklog rata, s ciljem, kako su naveli, podrške legitimno izabranim predstavnicima vlasti RS, a podržali su ministra unutrašnjih poslova RS-a Dragana Lukača.

Veterani su istakli da je cilj posljednjih dešavanja u Narodnoj skupštini RS-a, „rušenje RS, reforma policije i formiranje policije BiH“, a najavili su da će „svojim životima braniti policiju RS“.

Okupljenim su se obratili predsjednici udruženja „Čast otadžbine“ Branislav Okuka, Udruženja veterana „Garda Panteri“ Petar Cvjetinović, bivši oficiri nekadašnje Vojske RS-a.

Ovom skupu prisustvovali su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik RS Željka Cvijanović, premijer Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, predstavanici vladajuće koalicije, te brojnih boračkih udruženja proisteklih iz proteklog rata.

Zvaničnici RS se nisu obraćali okupljenima.

(StarMo)