Naslovnica Mostar Misom obilježili Svjetski dan društvenih komunikacija u BiH

Misom obilježili Svjetski dan društvenih komunikacija u BiH

219

Mostar — Svečanom misom u nedjelju je u župi Presvetog Srca Isusova u Potocima kod Mostara obilježen 54. Svjetski dan društvenih komunikacija u Bosni i Hercegovini.

Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Vijeća za sredstva društvenog priopćivanja Biskupske konferencije BiH mons. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

U prigodnoj propovijedi nadbiskup Vukšić kazao je kako su “tokom svoga postojanja ljudi izumili i koristili mnogo načina međusobnoga komuniciranja te da je među svim tim načinima pripovijedanje svakako najstariji oblik davanja i stjecanja informacija i znanja”.

– Dugo je to bio jedini način i sve do danas je najčešći i najrašireniji, a možda i najkorisniji i ljudima najdraži. Nikada pripovijedanje kao čovjekova potreba nije nadmašeno i prestalo, a živi i u naše vrijeme kad su novi načini komunikacije među ljudima dosegli nevjerovatna i začuđujuća ostvarenja.

Objašnjenje te pojave ima jednostavnu psihološku i društvenu podlogu u tome što je jedna od najvećih čovjekovih potreba da pripovijeda i osobito da sebe pripovijeda, odnosno da se priopćava drugima, ali jednako i drugi njemu i da se pri tome osjeća uzajamna blizina sagovornika – kazao je Vukšić.

Podsjetio je kako je papa Franjo svoju ovogodišnju Poruku za Dan sredstava društvenih komunikacija posvetio upravo pripovijedanju, kao jednom od osnovnih načina komunikacije među ljudima.

– Čovjek se može definirati i kao biće koje pripovijeda, a to znači priče koje slušamo ostavljaju trag drugih u nama dok priče koje pripovijedamo ostavljaju naš trag u drugima. Po njima nam se drugi priopćava i postaje bliži, a mi drugima.

Čovjek ima potrebu pripovijedati o sebi, zaodjenuti svoj život u priču i slušati o drugomu. Čovjek je po naravi pripovjedač jer je biće u nastajanju, pa je tako i njegova životna priča stalno u nastajanju – istakao je Vukšić.

– To je poziv i za djelatnike na području sredstava društvene komunikacije da se u svom poslu služe vjerodostojnom riječju i da pripovijedaju istinu u ljubavi te tako porade da sve uzraste do prave mjere. Poziv je to i obveza na odgovornost za svaku izgovorenu riječ svima koji na bilo koji način sudjeluju u javnom životu društva – poručio je nadbiskup Vukšić.

(StarMo)