Naslovnica Region Ministrica Kosova: “Politički show” Vučića i Srbije

Ministrica Kosova: “Politički show” Vučića i Srbije

482
Aleksandar Vučić

Priština — Ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova, Meliza Haradinaj-Stubla, poručila je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće dobiti dozvolu da posjeti Kosovo, “sve dok se ne izvini za genocid počinjen nad narodom Kosova”.

Ona je na Twitteru napisala da “niko iz Srbije neće imati dozvolu za posjetu Kosovu” i da je “gotovo vrijeme kada je Kosovo zloupotrebljeno kao moneta za međunarodno potkusurivanje i kao platforma za politički šou Vučića i Srbije”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Nema dozvole za vas da posjetite Kosovo sve dok se ne izvinite za genocid počinjen nad našim narodom i dok odgovorni za taj genocid ne budu izvedeni pred lice pravde”, napisala je kosovska ministrica na Twitteru.

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova (MIP) je u subotu, 21. novembra, saopštilo da neće dozvoliti posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu. Ministarstvo je potvrdilo da je Vučić u četvrtak, 19. novembra, podnio zahtjev da sa još trojicom svojih saradnika posjeti Kosovo.

U delegaciji sa Vučićem bi trebali biti ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, direktor Ureda Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković i bivši direktor tog ureda Marko Đurić, nedavno postavljen za ambasadora Srbije u SAD.

Zahtjev za posjetu uslijedio je nakon otkrića masovne grobnice u Srbiji, za koju se sumnja da sadrži tijela kosovskih Albanaca poginulih u sukobima 1999. godine, navodi Gazeta ekspres.

(StarMo)