Naslovnica Region Ministri BiH i Srbije: Otvaranje konzulata u N. Pazaru – dobar znak

Ministri BiH i Srbije: Otvaranje konzulata u N. Pazaru – dobar znak

616
foto: MVP BiH

Sarajevo/Ankara — Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković razgovarala je 6. novembra 2020. godine u Antaliji sa novoimenovanim ministrom vanjskih poslova Republike Srbije Nikolom Selakovićem, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministri dvije susjedne države su na početku razgovora razmijenili informacije o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Srbiji u borbi protiv pandemije COVID-19, te o posljedicama pandemije u zdravstvenim sistemima i ekonomiji.

Turković i Selaković su se usaglasili da je važno unapređivati ekonomsku saradnju dvije zemlje, ali i cijelog regiona, kako bi se otvorile mogućnosti zajedničkog nastupa na drugim tržištima u svijetu. Ministrica Turković je istakla da je jačanje regionalne saradnje strateško opredjeljenje Bosne i Hercegovine, koje u budućnosti može doprinijeti napretku svih zemalja u regionu i poboljšanju životnog standarda građana.

Ministrica je također naglasila da se kroz otvorene razgovore, poput današnjeg u Antaliji, mogu rješavati otvorena pitanja između dvije zemlje. U tom kontekstu, na sastanku je istaknuto je da potrebno intenzivirati aktivnosti u rješavanju otvorenih pitanja poput međudržavne granice, naknade za potopljeno zemljište, sukcesije i drugih.

Ministri su se usaglasili da je otvaranje konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, za koje su ispunjeni svi uslovi, dobar znak za unapređenje odnosa dvije zemlje. Ministar Selaković je naveo da bi ovo pitanje trebalo biti uskoro riješeno.

Također, s ciljem razvijanja odnosa između dvije zemlje i rješavanja otvorenih pitanja, najavljena je mogućnost održavanja zajedničke sjednice Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, stoji u saopštenju.

(StarMo)