Naslovnica Mostar Ministarstvo: Uborak zatvoriti u roku od tri godine

Ministarstvo: Uborak zatvoriti u roku od tri godine

433
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — Ministarstvo okoliša i turizma bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (FBIH) objavilo je u četvrtak, 29. aprila na svojoj zvaničnoj internet-stranici dokument, u kojem je dat rok Gradu Mostaru, na jugu BiH, da u roku od tri godine zatvori spornu deponiju Uborak.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u potvrdio Omer Hujdur, predsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, nastalog iz istoimene građanske inicijative sa društvenih mreža, koje okuplja mještane prigradskih naselja Vrapčići i Bijelo Polje.

“Ovaj tekst govori da deponija treba biti zatvorena u roku tri godine i u roku te tri godine pripremljena nova lokacija za odlaganje otpada na nju. Vijek trajanja ove deponije su produžili za tri godine, ali to je to. Napokon imamo neki krajnji rok,” rekao je Hujdur.

On je kazao da je to “pobjeda” građana i Udruženja “Jer nas se tiče”, koji se od ljeta 2019. godine protestima i blokadama bore za zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije Uborak, koja se nalazi pored prigradskih naselja sjeverno od Mostara.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)