Naslovnica Mostar Ministarstvo obrazovanja HNK: Nema razloga za paniku zbog gripe

Ministarstvo obrazovanja HNK: Nema razloga za paniku zbog gripe

827
ministar obrazovanja HNK, Rašid Hadžović

Mostar — Razloga za zabrinutost i paniku nema, s obzirom na to da broj oboljelih od sezonske gripe (gripe B), kao i infektivne mononukleoze nije veći nego prethodnih godina, poručile su specijalistica školske medicine Doma zdravlja Mostar dr. med. Senada Vujica i dr. med. Leonora Redžić, s Odjela za infektivne bolesti KB “Dr. Safet Mujić” nakon razgovora u petak s ministrom obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašidom Hadžovićem.

Sastanak je održan povodom povećanog broj izostanaka učenika zbog simptoma sezonske gripe (gripe B), koji je evidentran na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) od prošle sedmice, saopšteno je u petak iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

U namjeri adekvatnog djelovanja i zaštite učesnika nastavnog i odgojnog procesa, školama i vrtićima preporučuje se da osiguraju dovoljno sapuna i čiste vode, kao i održavanje čistoće i dezinfekcija površina, poručeno je sa sastanka.

Predstavnice zdravstvenih institucija su navele kako su uobičajeni simptomi gripe B: kašalj, visoka temperatura koja se teže vraća na normalne vrijednosti, kao i bol u grlu.

Prema njihovim preporukama, djeca ne bi trebala dolaziti u školu ukoliko imaju navedene simptome, kao ni 48 sati nakon što se tjelesna temperatura vrati na normalne vrijednosti.

U cilju zaštite učesnika nastavnog procesa i prevencije virusa gripe Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK pozivalo je direktore i zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova, kao i roditelje da u periodu sezonske gripe djeluju adekvatno i u skladu s preporukama ljekara.

(StarMo)