Naslovnica BiH Ministar vanjskih poslova Turske: “Non paperi” nisu dobri za BiH

Ministar vanjskih poslova Turske: “Non paperi” nisu dobri za BiH

403
Mevlüt Çavuşoğlu

Sarajevo — Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlüt Çavuşoğlu koji boravi u službenoj posjeti Bosne i Hercegovine ponovio je danas da Turska podržava teritorijalni integritet BiH i cijelog zapadnog Balkana te da aktuelni izvjesni ‘non paperi’ nisu dobri posebno za BiH i njenu stabilnost.

Nakon susreta s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković naglasio je da bez obzira na pandemiju kontakti na najvišem nivou između dvije zemlje se i dalje nastavljaju i u otežanim uvjetima te je najavio da će podrška Turske Bosni i Hercegovini u medicinskom i drugom obliku nastaviti kao i prije, a posebno u vrijeme pandemije.

Napomenuo je da trgovinska razmjena između dvije zemlje, bez obzira na pandemiju, nije opala iako postoji deficit na strani BiH odnosno kada je u pitanju izvoz BiH u Tursku, ali primjetan je rast izvoza te će se u budućnosti pokušati naći načini kako je moguće to bolje balansirati.

Šefovi diplomatija dvije zemlje razgovarali su i o drugim temama među kojima je najvažniji razgovor o izgradnji autoputa između Sarajeva i Beograda, ali i o aktuenim dešavanjima u BiH i regionu.

– Snažno podržavamo političko jedinstveno i teritorijalni integritet i prosperitet BiH i radujemo se što su u Mostaru nakon 12 godina održani izbori – dodao je Çavuşoğlu.

U zadnje vrijeme su postali aktuelni izvjesni non paperi koji su štetni pogotovo po BiH, njenu stabilnost i integritet, ali i po regiju i cijelu Evropu, kaže Çavuşoğlu, te je izrazio stav da ti anonimni uraci koji su plasirani, o čemu je razgovarao i tokom posjete Sloveniji, ne mogu biti korisni.

(StarMo)