Naslovnica BiH Ministar vanjskih poslova Srbije bio u Bosanskom Petrovcu

Ministar vanjskih poslova Srbije bio u Bosanskom Petrovcu

262

Drvar — Delegacija Republike Srbije, predvođena ministrom vanjskih poslova Nikolom Selakovićem, posjetila je u subotu Bosanski Petrovac, gdje je uručena pomoć za 35 srpskih domaćinstava koja se bave poljoprivredom na području te općine.

Povratničke porodice dobile su ugovore o donaciji steonih junica u okviru projekta koji realiziraju Centar za podršku povratnicima u Unsko-sanskom kantonu uz podršku Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regiji, prenose u nedjelju bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Riječ je o projektu koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje povratnika koji Uprava pri Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije sufinansira sa oko 100.000 maraka.

Predsjednik Općinskog vijeća Bosanski Petrovac Nemanja Davidović rekao je da se na sastanku razgovaralo o planovima za budućnost i o proširivanju obima saradnje u cilju rješavanja problema povratnika.

Ministar Selaković tom prilikom se sastao i sa načelnicom općine Drvar Dušicom Runić s kojom je razgovarao o podršci koju Srbija pruža toj općini, realizaciji projekata, prioritetima koji će biti u fokusu djelovanja, budućoj saradnji i sličnim temama.

Načelnica Runić je ministra Selakovića upoznala s dinamikom realizacije pomoći predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Vlade Srbije Drvaru, te dobila punu podršku za nastavak započetih aktivnosti, kao i za početak novih velikih projekata na području općine Drvar, tačnije podršci u jačanju poljoprivrednih aktivnosti i kapaciteta Srba povratnika u Drvaru i rješavanju problematike veterinarske zaštite, saopćeno je iz općine Drvar.

(StarMo)