Naslovnica Mostar Ministar Hadžović: Uspješno uspostavljen sistem online nastave u HNK

Ministar Hadžović: Uspješno uspostavljen sistem online nastave u HNK

455
ministar obrazovanja HNK, Rašid Hadžović

Mostar — Bez obzira koliko će ova situacija trajati djeca neće izgubiti školsku godinu, i neće biti nadoknade časova, rekao je u srijedu ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Rašid Hadžović.

Ministar Hadžović je kazao kako je prekinuti nastavni proces “uspješno uspostavljen online sistemom”.

– Nastavni proces koji je prekinut uslijed pandemije u rekordnom roku je uspostavljen putem online sistema u svim obrazovnim ustanovama u HNK-u. Ponosan sam na učenike, studente, roditelje, nastavnike, profesore, direktore i rektore jer su se odgovorno ponijeli i uhvatili u koštac s online nastavom, istaknuo je ministar Hadžović.

Hadžović je pohvalio trud nastavnika i naveo kako će se i dalje raditi na poboljšanju uslova za učenike.

– I dalje ćemo raditi na poboljšanju uslova za svakog našeg učenika. Učenje na daljinu, mjesec dana poslije je stvarnost za sve učenike u HNK-u. Pohvalio je kreativnost nastavnika, njihovu posvećenost poslu i prilagođavanju neplaniranom načinu izvođenja nastavnog procesa od prvog dana uvođenja online nastave. Preporuka nastavnicima je da reduciraju obim određenih nastavnih sadržaja i u određenoj mjeri rasterete učenike, a posebno u segmentu domaćih zadaća, kazao je Hadžović.

Što se tiče visokog obrazovanja, ministar Hadžović je rekao da su “podaci koje imaju impozantni i da se nastava uspješno realizira prema redovno utvrđenom rasporedu definiranom na početku akademske godine”.

– Zajedničkim snagama smo pokazali da vladamo procesima i da rješavamo sve prepreke te da nas ništa ne može iznenaditi i stati nam na put. Svi zajedno smo shvatili da obrazovanje ne smije stati”, zaključio je ministar Hadžović.

(StarMo)