Naslovnica Mostar Ministar Džindić: I dalje cijena struje glavni problem za Aluminij

Ministar Džindić: I dalje cijena struje glavni problem za Aluminij

552
Nermin Džindić

Sarajevo/Mostar — Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić je u razgovoru za portal Klix.ba kazao kako su u Vladi održali sastanke sa četiri kompanije u vezi sa ponudama za mostarski Aluminij.

On tvrdi kako je i dalje glavni problem cijena elekrtrične energije.

“Kada dođemo do razgovora o tome ko će osigurati električnu energiju pod kojim cijenama, tu nalazimo na veliki problem. Većina njih želi da Vlada FBIH daje električnu energiju po cijenama znatno nižim nego na tržištu, pa čak i duplo i uz određenu garanciju Vlade FBiH. Na to Vlada nije mogla pristati niti će to ikada učiniti. Da je mogla tako nešto uraditi onda bi Aluminij nastavio raditi u ovom obliku. Međutim ovaj oblik poslovanja u zadnjih 10 godina nije ekonomski opravdan niti isplativ” – kazao je ministar Nermin Džindić.

Dodaje i kako je “ppredjeljenje Vlade da se nađe partner koji radi u ovoj oblasti, a da to ne bude neko ko je tek počeo da radi”.

“Abraham grupacija je možda jedina od četiri koja je konkrento ponudila jedan plan i u njemu su naveli određene podatke. Ali prvi prijedlog je Vlada odbila, jer nije naša nadležnost. Mi smo 44 posto vlasnici Aluminija, ne možemo razgovarati kao većinski vlasnici jer to nismo. Drugi oblik koji su ponudili jeste model saradnje u obliku iznajmljivanja kompanije na 60 godina, ali iza toga ponovo stoji subvencija električne energije, a uz to Vlada ne može potpisati ugovor o najmu kada nije većinski vlasnik. Ne može govoriti u ime malih dioničara i Vlade RH koja je 12 posto vlasnik”, rekao je Džindić.

Prije šest mjeseci je, navodi ministar, kada je Aluminiju zaustavljena isporuka električne energije, tražio analizu finansijskih podataka za prvih šest mjeseci, da se taksativno navedu fakture i koga su plaćali.

“Dobio sam odgovor da Vlada nema pravo tražiti te podatke. S jedne strane tražite pomoć, a ne dajete podatke i analizu koja je potrebna da mi donijeli ispravnu ekonomsku odluku. Tražili smo u cilju da bi donijeli ispravnu odluku. Očekujemo još jedan razgovor sa Abraham grupacijom, a to će vjerovatno biti u narednih 15-ak dana,iako smo svjedoci da su prije nekoliko dana uručeni otkazi za ostale zaposlenike koji su bili ostavljeni u nekom tranzicijskom periodu. Sve ono na početku što smo rekli već nakon gašenja, a to je da Aluminij očekuje neki novi oblik poslovanja evo sada se upravo to dešava. Taj neki novi oblik je možda jedini objektivan i realan. Da sve to ode u stečaj i da se tokom stečaja pokrene proizvodnja uz nekog strateškog partnera”, poručio je Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić.

(StarMo)