Naslovnica BiH Ministar Bevanda konačno dovršio prijedlog Budžeta

Ministar Bevanda konačno dovršio prijedlog Budžeta

88
Vjekoslav Bevanda

Sarajevo — Ministarstvo finansija i trezora BiH završava aktivnosti na izradi Dokumenta okvirnog bužeta (DOB) za razdoblje 2022.-2024. godina i Budžeta Vijeća ministara BiH, navodi se u saopćenju iz ovog Ministarstva.

Nakon preostalih tehničkih korekcija na tekstovima ova dva dokumenta i posljednjih kontrola sadržaja budžeta očekuje se da ovi dokumenti u ponedjeljak budu predati Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda izjavio povodom mnogobrojnih špekulacija u javnosti u vezi procedura usvajanja budžeta da svemu ovome prethode zahtjevi i konsultacije s budžetskim korisnicima koji su anekse budžetskih zahtjeva slali mimo svih rokova tražeći dodatna sredstva.

Prema riječima ministra Bevande, Ministarstvo finansija i trezora BiH radi ovaj zahtjevan posao najbrže moguće i pored mnogobrojnih pritisaka s više strana te je odbacio tvrdnje o postojanju opstrukcija u ovom procesu.

– Napominjem da smo na Globalni okvir fiskalne bilance i politika u BiH za razdoblje 2022-2024. godina, koji je Fiskalno vijeće usvojilo 30. 3. ove godine, čekali devet mjeseci iako je Ministarstvo finasija i trezora svoj dio posla završilo u roku.

Osim toga, budžet za 2021. godinu nikada nije usvojen iako je prošle godine u februaru upućen Predsjedništvu BiH – naglasio je ministar Bevanda.

Navodi da je Ministarstva finansija i trezora BiH u najbržem mogućem roku u datim okolnostima uporedo radilo Dokument okvirnog budžeta (DOB) za razdoblje 2022- -2024. godina i Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu.

 

(StarMo)