Naslovnica Izdvojeno Milošević “počastio” Handkea i pasošom SRJ

Milošević “počastio” Handkea i pasošom SRJ

845

Beč — Kontroverzni austrijski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke ima i pasoš Savezne Republike Jugoslavije, piše ‘The Intercept’.

Naime, tokom 1999. godine, u vrijeme početka pada režima Slobodana Miloševića, Handke je na poklon dobio pasoš SRJ i jugoslavensko državljanstvo.

Pisac je u Austriji priređivao predstavu kojom je kritikovao stav Zapada prema Miloševiću i srpskoj politici. Također, njome je kritikovao nadolazeće ili već podignute optužnice protiv srpskog rukovodstva, uključujući Miloševića, a zbog ratnih zločina počinjenih u regiji.

“Dana 15. juna 1999. godine, sedam dana nakon prikazivanja predstave, Handke je dobio pasoš SRJ od Ambasade SRJ u Beču. Pasoši se izdaju samo državljanima, što navodi na zaključak da je Handke proglašen državljaninom SRJ”, piše The Intercept.

Austrijska nacionalna biblioteka kreirala je arhivu tekstova i fotografija koji te tiču Handkeovog života i djela. Tokom pretraživanja arhive, novinari The Intercepta uočili su fotografiju koja se nalazila u sklopu zbirke koju je biblioteci poklonio Hans Widrich, bivši glasnogovornik muzičkog festivala u Salzburgu.

Naime, njemu je Handke poklonio neke svoje tekstove i pasoše. Kada je u pitanju jugoslavenski pasoš, Widrich tvrdi da mu je Handke obrazložio njegovo postojanje kao “način da u srbijanskim hotelima plati manje račune, jer je država u to vrijeme strancima zaista naplaćivala hotelske usluge skuplje nego državljanima”.

(StarMo)