Naslovnica Život Milijarde eura za Balkan, ali pod uslovom…

Milijarde eura za Balkan, ali pod uslovom…

177

Brisel — Evropski parlament odobrio je pristupnu pomoć od 14,2 milijarde eura za zemlje jugoistočne Evrope na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Pomoć će u narednom sedmogodišnjem razdoblju biti snažnije uslovljena poštovanjem evropskih vrijednosti, prenosi Beta, na koju se poziva Radio Slobodna Evropa.

U pregovorima s Vijećem EU o instrumentu IPA III, kojim se uređuje EU finansiranje zemalja na putu prema članstvu, Parlament su zastupali hrvatski europarlamentarci Željana Zovko i Tonino Picula koji ističu i da će, osim što će korištenje tih sredstava biti uslovljeno napretkom u reformama, Evropski parlament imati snažniju ulogu u nadzoru korištenja tih sredstava, prenijela je agencija Hina.

U trećoj generaciji ovog instrumenta za period 2021- 2027. predviđa se obustava pomoći u slučajevima nazadovanja u području demokratije, ljudskih prava i vladavine prava u sedam zemalja korisnica tog fonda, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Turskoj.

Pomoć Turskoj izazvala je najviše sporova te je usvajanje instrumenta odgođeno zbog glasanja o amandmanima zastupnika desne grupacije Identitet i Demokratija koji su tražili da se obustave pregovori o pristupanju te zemlje EU kao i sva finansiranja, posebno putem IPA fondova.

Zastupnici su velikom većinom odbacili amandmane na glasanju, iako su se kritikama turskih vlasti, pa i stanja u drugim zemljama korisnicima te pomoći, u raspravi održanoj sinoć pridružili i zastupnici drugih klubova.

(StarMo)