Naslovnica Život Milijarde eura: Njemačka prodaje naoružanje Egiptu

Milijarde eura: Njemačka prodaje naoružanje Egiptu

119
Angela Merkel

Berlin/Kairo — U posljednjih devet dana mandata njemačka Vlada Angele Merkel odobrila je izvoz naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od skoro pet milijardi eura, od čega je više od četiri milijarde eura namijenjeno Egiptu, javlja Deutsche Welle (DW) pozivajući se na pisanje njemačkih medija.

Time se volumen izvoznih dozvola za naoružanje uvećao na više od devet milijardi eura u ovoj godini, što je rekord za Njemačku.

Te podatke objavilo je Ministarstvo privrede na pitanje zastupnice Ljevice Sevim Dagdelen.

Daleko najveći poručilac njemačkog naoružanja je Egipat koji je pod sumnjom kršenja ljudskih prava i učešća u sukobima u Jemenu i Libiji, navodi DW, a prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Samo Egiptu je posljednjih dana mandata odobrena nabavka od preko četiri milijarde eura.

Kako je nedavno pisao sedmičnik Spiegel, u pitanju su tri ratne fregate koje pravi njemačka kompanija Thyssenkrupp, kao i 16 sistema za protivzračnu odbranu firme Diehl Defence.

Spiegel je u izvještaju nazvao odluku Berlina „škakljivom“ jer Egipat učestvuje u ratnoj koaliciji protiv pobunjenika u Jemenu, premda navodno više ne učestvuje aktivno u borbama.

„Sa druge strane, Njemačka bi kod isporuke najmodernijih sistema naoružanja morala imati u vidu i susjedni Izrael. Nepisano je pravilo da izraelska vojno-tehnološka prednost ne smije biti ugrožena njemačkim isporukama oružja susjedima“, piše list.

Ali ne samo to, Njemačka zvanično ima politiku prema kojoj ne bi smjela izvoziti oružje državama umiješanim u konflikte gdje se krše ljudska prava, što je do sada često ignorirano, navodi DW.

Zastupnica Ljevice Dagdelen je doprinos novog kancelara Olafa Scholtza izvozu oružja u Egipat, koji je u to vrijeme bio ministar finansija i vicekancelar, nazvala „teškom hipotekom“ za novu Vladu, prenosi DW.

(StarMo)