Naslovnica BiH Milićević: Zahtjev za subvencioniranje podnijeti do 29. maja

Milićević: Zahtjev za subvencioniranje podnijeti do 29. maja

176

Sarajevo — Zamjenica premijera Federacije BiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević pozvala je danas sve privredne subjekte koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica da zahtjev za subvencioniranje doprinosa na minimalnu platu za april ove godine podnesu Poreznoj upravi Federacije BiH do 29. maja, saopšteno je iz Vlade FBiH.

“Zakonom je definirano da privredni subjekti podnose zahtjev Poreznoj upravi do 10. u mjesecu za subvencije doprinosa na plate za prethodni mjesec. Kako je zakon tek stupio na snagu i počeo s primjenom, privredni subjekti nemaju vremena da to učine do 10. maja, Vlada FBiH je danas produžila rok za podnošenje tih zahtjeva do 29. maja”, objasnila je ministrica Milićević, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Federalna ministrica ističe kako je ovo prilika da bude iskorišteno pravo ostvareno Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, ali napominje da se produžetak roka odnosi samo na podnošenje zahtjeva za subvencioniranje minimalnih plata za april 2020. godine.

“Naredni mjesec ostaje rok utvrđen Zakonom, a to je do 10. u tekućem mjesecu za prethodni mjesec. Cijela procedura i instrukcija za podnošenje ovih zahtjeva bit će objavljena na internet stranici Porezne uprave FBiH”, kaže ministrica finansija.

Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica Vlada FBiH pomaže domaćoj privredi čije poslovanje je ugroženo usljed pandemije novog koronavirusa, a jedna od mjera pomoći je subvencioniranje doprinosa na minimalnu platu za PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje u slučaju nezaposlenosti u ukupnom iznosu od 245 KM radnicima onih privrednih subjekata koji ovim zakonom ispunjavaju uslove za to, saopšteno je iz Vlade FBiH.

(StarMo)