Naslovnica BiH Milićević: Pad prihoda od poreza

Milićević: Pad prihoda od poreza

273

Mostar — U prvoj polovini 2020. godine prihodi od indirektnih poreza koji pripadaju FBiH manji su za devet posto u odnosu na isti period prethodne godine, a u istom periodu porastao je unutrašnji i vanjski dug Federacije BiH, izjavila je federalna ministrica finansija Jelka Milićević.

– Prema analizama i podacima, ostvarenje budžeta je u očekivanim nivoima. Imali smo ukupno ostvarene prihode od 1,673 milijarde maraka, što je ostvarenje od 51 posto od planiranog po usvojenom rebalansu budžeta. Ti pokazatelji su neuporedivi s prihodima ostvarenim prošle godine jer u 2019. godini nisu uračunati prihodi Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja jer tada Fond MIO/PIO nije bio budžetski korisnik – kazala je ministrica Milićević na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade FBiH, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Dodala je kako su prihodi od poreza u prvom polugodištu u odnosu na isti period prošle godine manji za devet posto što je zahtijevalo povećane izvore finansiranja iz drugih izvora, a to je rezultiralo povećanjem zaduženja Federacije u drugom kvartalu.

– Vanjski dug Federacije iznosi 4,898 milijardi maraka i veći je za 6,87 posto. Najveće zaduženje u okviru ovog povećanja vezano je za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i on je iznosio 398,5 miliona maraka. Unutrašnji dug na dan 30. 6. 2020. je 865 miliona maraka i veći je za 19 posto ili nominalno za 138 miliona i veže se za dvije aukcije trezorskih obveznica – dodala je ministrica finansija.

(StarMo)