Naslovnica Politika Milićević: Nisam niti ću blokirati nabavku testova za koronavirus

Milićević: Nisam niti ću blokirati nabavku testova za koronavirus

214
Jelka Milićević

Sarajvo — Jelka Milićević (HDZ), ministrica finasija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine i komandantica Federalnog staba civilne zaštite nakon imenovanja novog Štaba i obrazloženja da prethodni saziv “nije odgovorio na zadatke kao što je nabavka medicinske opreme”, oglasila se saopćenjem za javnost.

Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavku testova za detekciju koronavirusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme. Zahtijevam i zahtijevat ću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo FBiH (direktor Davor Pehar, HDZ, op. r.), koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja – navodi Miličević u saopćenju.

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala, navodi Milićević, “javnosti se daje na uvid Odluka o nabavi materijala i opreme od 20. marta 2020. iz koje je vidljivo da se za nabavu 30.000 komada testova za detekciju Cov 2019 odobrava 1.386.600,00 KM, a koji se u FBiH očekuju već tokom sutrašnjeg dana”.

– O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog staba sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, no javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i provedbi mjera na svim razinama – istaknula je komandantica Federalnog štaba civilne zaštite, naglasivši da su sredstva u budžetu Federacije BiH za borbu protiv koronavirusa “osigurana i neupitna”.

(StarMo)