Naslovnica Mostar Miletić Oručević: U pozorištima i kazalištima prevazilazimo animozitete

Miletić Oručević: U pozorištima i kazalištima prevazilazimo animozitete

655
Tanja Miletić Oručević

Sarajevo/Mostar — Mostarska tetaraska redateljica Tanja Miletić Oručević, gostovala je u emisiji “Izvan okvira” N1 televizije otvoreno govoreći o svom profesionalnom putu, redateljskim poduhvatima, kao i aktuelnostima na polju kulture i kulturne scene u BiH.

“Bez obzira na političke animozitete koji postoje od rata u Mostaru, mi koji radimo u pozorištima i kazalištima uspijevamo prevazići na najljepši način. Pokazujemo da umjetnost govori jednim jezikom, a to je jezik potrage za relevatnom istinom ljudskog bića. Ono što nas u tome zajednički zanima je radost stvaranja, zajedničke igre i suigre sa publikom” – kazala je Miletić Oručević na pitanja o radu na predstavi “Identitluk”.

Predstavu je nastala po motivima iz knjige “U ime identiteta” Amina Malufa. Tanja Miletić Oručević naglašava da autor piše o tome kako je redukcija čovjeka na nacionalni ili vjerski identitet neka vrsta zločina prema stvarnom identitetu živog čovjeka, koji je kompleksno biće, koji je sastavljen od mnogih komponenata.

“Ustanovljavanjem konstitutivnih naroda kao osnovnih nosilaca političkih prava u ovoj zemlji, a istovremeno umanjivanjem i minoriziranjem prava pojedinca – ljudi su prisiljeni da eventualna pojedinačna prava ostvaruju isključivo kao predstavnici određene etničke zajednice”, mišljenja je Miletić Oručević.

(StarMo)