Naslovnica BiH Miletić: Hrvatska i Srbija imaju “pretenzije” prema teritoriju BiH

Miletić: Hrvatska i Srbija imaju “pretenzije” prema teritoriju BiH

497
Zlatko Miletić

Sarajevo — Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i stručnjak iz oblasti sigurnosti Zlatko Miletić smatra da su “pretenzije prema teritoriji BiH dio specijalnog rata koji nikad nije prestao” iako, kako kaže, “zvaničnici Srbije i Hrvatske tvrde da to nije tako”.

– Ako ti već pokazuješ ili izražavaš volju i poštuješ integritet, a to su bili dužni po Dejtonskom mirovnom sporazumu, znači tvoja je obaveza da se taj sporazum o granici potpiše što prije. Da to urade, ja bih o svemu tome imao drugačije mišljenje, navodi Miletić – za BHT.

Ponavlja da u Bosni i Hercegovini postoje “pojedinci koji su jači od države”. To su, tvrdi, “vođe nacionalnih partija koje drže zemlju u stanju nestabilnosti”.

– Kada se udruže, oni su jači od institucija što se vidi samo po sebi. Sramota je da smo 25 godina nakon dešavanja u Bosni i Hercegovini došli opet situaciju da govorimo o razdruživanju, o eventualnom ratu, sukobima, incidentima i nekim drugim stvarima i u biti, da nas vraćaju u period 90-tih godina, smatra delegat u Domu naroda PSBiH Zlatko Miletić.ž

U intervjuu „Jedan“, Zlatko Miletić govori i o sudbini afere „Ikona“, mogućnostima za utvrđivanjem istine u predmetima „Memić“ i „Dragićević“, sigurnosnim aspektima migrantske krize.

 

(StarMo)