Naslovnica Politika Milanovićev savjetnik zvao ambasadora Austrije “na razgovor”

Milanovićev savjetnik zvao ambasadora Austrije “na razgovor”

78

Zagreb — Ssavjetnik predsjednika RH Zorana Milanovića za vanjsku politiku Neven Pelicarić razgovarao je danas s austrijskim veleposlanikom Josefom Markusom Wuketichem.

Razgovor je reakcija na nedavno pozivanje hrvatskog veleposlanika u austrijsko ministarstvo vanjskih poslova, potvrdio je Hini predsjednikov glasnogovornik Nikola Jelić – prenosi HRT.

O sadržaju današnjih razgovora na Pantovčaku nije rečeno – ništa.

Predsjednik države Zoran Milanović najavio je da će netko od njegovih savjetnika pozvati na razgovor austrijskog veleposlanika, nekoliko dana pošto je hrvatski veleposlanik u Austriji Danijel Glunčić bio pozvan u austrijsko ministarstvo vanjskih poslova kako bi mu se prenijelo nezadovoljstvo tamošnjih vlasti “izuzetno neobičnim izjavama hrvatskog predsjednika” koji je rekao da ga tadašnji austrijski ‘lockdown’ za necijepljene podsjeća na fašističke metode.

Milanović se danas zbog toga ispričao.

– Ja sam rekao da me ono što se događa u Austriji podsjeća na fašizam, ispričavam se, kazao je novinarima u Našicama. Austrijski predsjednik je moj prijatelj, sjajan čovjek, i zemlja koja ga je izabrala takvog liberalnog i zelenog ne može biti (fašistička), rekao je Milanović, ali i ponovio da austrijske mjere u borbi s koronavirusom smatra “katastrofom”.

 

(StarMo)