Naslovnica Politika Milanović: Više nećemo popuštati oko prava Hrvata u BiH

Milanović: Više nećemo popuštati oko prava Hrvata u BiH

70
Zoran Milanović

Zagreb — Dok sam ja predsjednik, Hrvatska više neće popuštati oko prava Hrvata u BiH, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u intervju objavljenom u subotu uoči posjete BiH. Kazao je da su Hrvati u BiH konstitutivan narod i moraju moći birati svoje predstavnike u vlasti bez preglasavanja.

U intervju za Večernji list BiH objasnio je da je prilikom nedavnog završnog kominikea NATO-a insistirao na spominjanju Daytonskog sporazuma, s obzirom na to da je njime zagarantovana konstitutivnost hrvatskoga naroda u BiH kao jednog od triju jednakopravnih, te zemlji omogućen put ka EU.

“Hrvati su brojčano danas najmalobrojniji narod u BiH, ali to što su brojčano u manjini ne znači da su nacionalna manjina u BiH, niti će to ikada postati”, ustvrdio je, prenose bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Insistirao je na poštivanju Daytonskog sporazuma.

“Svima bi bilo u interesu da se poštuje Daytonski sporazum jer smatram kako njegovim poštivanjem BiH može i mora postati uređena država koja će moći nastaviti put prema EU. Hrvatska to snažno podržava i želi vidjeti BiH u EU“, rekao je.

Ocijenio je važnim što su se oko dokumenta NATO-a premijer i hrvatska diplomatija priključili njegovom tvrdom stavu oko Hrvata u BiH.

“Hrvatska, dok sam ja predsjednik Republike, neće više popuštati, neće stati na pola puta ili prikloniti se jačem“, istakao je.

U NATO-ovu dokumentu spomenuta je i potreba izborne reforme, rekao je Milanović te istakao da ona mora rezultirati legitimnim političkim predstavljanjem.

“Pravo da biraš svog predstavnika temelj je svake demokratije, pa tako treba biti i u BiH. Ne vidim ko bi imao nešto protiv prava Hrvata u BiH da sami biraju svoje predstavnike”, istakao je.

Ocijenio je neprihvatljivim dosadašnju praksu preglasavanja Hrvata u Predsjedništvu BiH te najavama dijela bošnjačkih stranaka kako bi slično mogli napraviti i u gornjem, nacionalno koncipiranom Domu naroda.

Predsjednik Milanović pri tome je upozorio da je Daytonom upravo predviđeno da tri naroda imaju svoje predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda.

“Za Hrvatsku, to kažem kao predsjednik Republike koja ima ustavnu obavezu brinuti se o Hrvatima u BiH, neprihvatljivo je da BiH bude država u kojoj će se provoditi nečiji eksperimenti, a pogotovo ne na štetu Hrvata“, rekao je hrvatski predsjednik.

Prema njegovim riječima Hrvatska kao potpisnica ima obavezu pratiti provedbu Daytonskog mirovnog sporazuma.

(StarMo)