Naslovnica Region Milanović uručio Jeliću odlikovanje

Milanović uručio Jeliću odlikovanje

118
foto: oficijelna internet-stranica predsjednika RH; ilustracija

Zagreb — Penzionisani general Zlatan Mijo Jelić, optužen u Bosni i Hercegovini za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u Mostaru 1993. i 1994. godine, preuzeo je kao zadnji komandant Specijalne policije MUP-a samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosna (HRHB) ispravu o odlikovanju te jedinice kojim ju je odlikovao 4. augusta hrvatski predsjednik Zoran Milanović, javlja Radio Slobodna Evropa.

Odlikovanja Red Nikole Šubića Zrinjskog Milanović je dodijelio i 1., 2., 3. i 4. gardijskoj brigadi Hrvatskog vijeća odbrane.

Jelić je tokom rata u Bosni i Hercegovini bio policijski zvaničnik i visoko rangirani oficir vojne policije Hrvatskog vijeća obrane u samoproglašenoj Hrvatskoj republici Herceg-bosni, koja je postojala u BiH 1991-1994, a koja je prema presudi Haškog tribunala u slučaju Prlić i drugi formirana sa ciljem izdvajanja dijela BiH iz njenog sastava i pripajanja Hrvatskoj ili formiranja zasebne hrvatske države.

Prema toj presudi, HVO i organi samoproglašene HRHB korišteni su za masovna zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija te kršenje zakona i običaja rata.

U presudi se posebno spominje osnivanje logora za bošnjačke civile i razne zarobljenike, a u optužnici protiv Jelića tereti ga se po komandnoj odgovornosti za ratne zločine nad bošnjačkim civilima u logoru Heliodrom pored Mostara.

On je pred podizanje optužnice 2015. godine otišao iz BiH u Hrvatsku i bio bjegunac pred bh. pravosuđem, dok početkom ove godine bosanskohercegovačko pravosuđe nije postupak protiv Jelića prepustilo Hrvatskoj.

Više bosanskohercegovačkih stranaka i udruženja logoraša protestovali su i izrazili ogorčenje zbog odluke hrvatskog predsjednika. Uručivanje odlikovanja takvoj osobi predstavljalo bi “anticivilizacijski čin vlasti Hrvatske koji je protivan evropskim vrijednostima”, saopćio je SDA BiH.

„To je dug časti i nije usmjereno ni protiv koga“, kazao je hrvatski predsjednik i vrhovni komandant Oružanih snaga republike Hrvatske Zoran Milanović pred dodjelu odlikovanja na kninskoj tvrđavi.

Milanović je tom prigodom odlikovao i više penzionisanih generala Hrvatske vojske koji su tokom rata u Hrvatskoj 1991-1995 zauzimali odgovorne vojne položaje. Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom odlikovani su: penzionisani general-pukovnik Miljenko Crnjac, penzionisani general-pukovnik Đuro Dečak, penzionisani general-pukovnik Marijan Mareković, penzionisani general-major Rahim Ademi, penzionisani general-major Luka Džanko, penzionisani general-major Nojko Marinović, penzionisani general-major Damir Krstičević, penzionisani general-major Vinko Vrbanac i penzionisani brigadni general Ante Kotromanović.

“Ovo je prilika da razgovaramo, da je rat koji je nametnut bio pravedan, nužan i neizbježan i da u njemu nikada, usprkos nekim posrnućima, nismo pali i posrnuli u ponor moralne katastrofe. To nam se nije dogodilo. To dijeli velike od malih, ljude od neljudi”, kazao je među ostalim Milanović prilikom dodjele odlikovanja.

(StarMo)