Naslovnica Region Milanović u Kninu: Sumnjičilo nas se cijelo vrijeme da smo BiH htjeli...

Milanović u Kninu: Sumnjičilo nas se cijelo vrijeme da smo BiH htjeli raskomadati…

133

Knin — Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović priredio je na Kninskoj tvrđavi prijem za ratne zapovjednike HV u povodu godišnjice akcije Oluja – javlja HRT

Kazao je da je put Hrvatske “bio ispravan, civiliziran i kao u svakom ratu, krvav”.

– Zato na tome vam hvala, hvala onima koji su ovdje, hvala onima koji nisu ovdje, hvala svima koji su došli, kazao je predsjednik Milanović, dodajući kako su oslobođenje Knina i hrvatska pobjeda devedesetih godina “jedan od najvećih događaja u hrvatskoj povijesti”.

– Hrvatskoj ništa nije poklonjeno. To svaki narod i vodstvo svakog naroda i svake nacije voli vjerovati, voli misliti i još više voli reći: „Nitko nam ništa nije poklonio.“ Hrvatskoj od 1991. do danas nitko ništa nije poklonio i sve je plaćeno po barem dvostrukoj cijeni s kamatama, sa zelenaškim kamatama povijesti i od toga se još uvijek oporavljamo – kazao je Milanović.

Dotakao se i velike uloga “naše vojske i naše braće iz Bosne i Hercegovine u ratu u BiH”.

– Nitko za to nije rekao niti hvala. Sumnjičilo nas se cijelo vrijeme da smo Bosnu i Hercegovinu htjeli raskomadati, a to nije istina – naveo je Milanović i dodao da se “skoro 30 godina kasnije mi (RH) i dalje moramo objašnjavati i ispričavati, „nismo htjeli“, „nismo znali“, „oprostite ako smo nešto pogazili – ne, draga gospodo”.

– Ovo moramo ponavljati i stalno naglašavati – spremni na raspravu, spremni na drugo mišljenje – da bi naša djeca, naše kćeri i sinovi znali da su pripadnici jedne civilizirane, moderne europske zajednice koja je svoj put i sve ono što je stekla sama platila jako skupo. I da je država ne samo simbolika i duboka emocija, nego i instrument za zadovoljenje i ispunjenje nacionalnih interesa, materijalnih, stvarnih, tvrdih, čvrstih, političkih u Hrvatskoj, da i u Bosni i Hercegovini. I tome služi hrvatska država. Ovoga puta mirnim, miroljubivim i krajnje civiliziranim sredstvima, ali snagom argumenata, volje i jasnoće – kazao je u Kninu Milanović.

 

(StarMo)