Naslovnica Region Milanović: U Beogradu “lupetaju o srpskom svetu”

Milanović: U Beogradu “lupetaju o srpskom svetu”

107
Zoran Milanović

Split — Predsjednik Republike Zoran Milanović nakon obilježavanja 30. obljetnice Hrvatske ratne mornarice odgovarao je na pitanja novinara.

Bilo je i pitanja o stanju u regijim Zapadnog Balkana.

– Svijet ne miruje, povijest nije stala. Imamo neriješenu situaciji u regiji, u Beogradu je vlast koja lupeta o “srpskom svetu”, rekao je Milanović, pa nastavio:

– Pozivam svaki put Hrvate da budu racionalni, ako ne žive u Hrvatskoj. Gledaj malo oko sebe da se ne zamjeriš susjedu. Budi svjestan tko si, što si, čuvaj svoju tradiciju, svoje ime, ali živiš u Subotici. A Subotica je 1900. imala 100.000 stanovnika (Split 15.000, Zagreb 60.000), a pola su bili Hrvati Bunjevci. Dakle najveći hrvatski grad, ali nije opstao jer je bio daleko i nije bio u matici, nije mu bilo suđeno. Je li Subotica “hrvatski svet” pitam? Ona je veća nego skoro sve zajednice u kojima žive Srbi u Hrvatskoj u provinciji. Ali Subotica nije “hrvatski svet” i ja ne mogu pretendirati na to i davati dvosmislene izjave. To je Republika Srbija, Vojvodina. Tamo žive Hrvati i nema ih više od 50%, objasnio je Milanović.

Milanović smatra ozbiljnom situaciju u Crnoj Gori u kojoj dio političara i njihovih pristaša ne žele Crnu Goru kao neovisnu državu.

– U članici NATO-a, Hrvatskoj susjednoj zemlji, stanje je takvo da dio političkih stranaka Crne Gore direktno odgovara vlastima u Beogradu, rekao je.

Za razliku od Crne Gore Hrvati u Bosni i Hercegovini vide Sarajevo kao svoj glavni grad i stalo im je da BiH i stalo im je do toga da ih kao konstitutivni narod predstavlja političar kojega su oni izabrali, naglasio je.

Milanović, kao i vlada Republike Hrvatske zagovara izmjenu Izbornog zakona u BiH kojom bi se onemogućilo preglasavanje manjinskog, hrvatskog naroda, što je rezultiralo time da tamošnji Hrvati nisu izabrali sadašnjeg člana tročlanog predsjedništva Ivu Komšića za predstavnika hrvatskog naroda već je na dužnost izabran većinskim bošnjačkim glasovima.

(StarMo)