Naslovnica Izdvojeno Milanović: “Trump” iz našeg regionalnog sokaka…

Milanović: “Trump” iz našeg regionalnog sokaka…

449
Zoran Milanović

piše: Faruk Kajtaz

Zagreb — Hrvatska baš nema sreće sa šefovima (šeficama) države. Nakon ispraznog i na momente bizarnog mandata, Kolinde Grbar-Kitarević, na predsjedničku funkciju u susjednoj državi je zasjeo „predsjednik s karakterom” – Zoran Milanović.

Ovaj nekadašnji premijer i lider SDP-a u kampanji se primirio i pokušao glumiti evropskog političara sa ozbiljnim nastupom i planom, što mu je velikim dijelom uspjevalo i pored par tipičnih ispada. Realno, pobjeda nad Kolindom Grabar – Kitarević i nije bila neko veliko postignuće, obzirom na katastrofalni mandat njegove predhodnice, ali i činjenicu da se desna politička opcija, možda i planski, podijelila.

Vrlo brzo nakon izbora, Milanović je pokazao šta znači biti „predsjedninik s karakterom“. U njegovoj viziji stvarnosti, predsjednik RH je tako nekakva dežurna babaroga, koja samo traži povod za svađu i sukobljavanje. U Mostaru bi rekli…lokalna alapača…

Nije bitno, ko je sa druge strane „barikade“ i zašto. „Plete“ Zoki bez pardona i mjere…
„Zoki“ se ne zamara detaljima, finesama i činjenicama, već ustrajno u medijskim monolozima na granici zdravog razuma „rafala“ koga stigne. Sa usana mu tako zna pobjeći i tipični jezik mržnje, ali ni to ga previše ne brine.

Milanović „fura svoj fazon“ u nastojanjima da iz minimalnih ustavnih ovlašetanja predsjednika RH izvuče maksimalni politički učinak i medijsku prisutnost. Kad stane pred mikrofone, Milanović kao da postene drugi čovjek…krene dobro, a onda u jednom trenutku potpuno „prokliza“ i krene u ko zna kojem smjeru. „Spektakl“ je zagarantovan!

Cijela ta medijska predstava je klasičan primjer javnog i političkog djelovanja Zorana Milanovića, jednog od najodgornijih ljudi za urušavanje ugleda i utjecaja SDP-a u RH. Sav taj cirkus u SDP-u zadnjih godina je ustvari posljedica vladanja Zarana Milanovića i njegove opsesije pokušajima da SDP promoviše u političkom centru, te zahvati pri tome i komad desnice. Taj projekt ne samo da nije uspio, već je rezultirao totalnim brodolomom stranke, koja je znala izgubiti i praktički dobivene izbore.

Dio tog svog desnog političkog svjetonazora, Milanović nastoji sada obilato iskoristiti u aktuelnom predsjedničkom mandatu, pa zato ne čudi što pohvale i aplauzi sada, uglavnom, dolaze sa desnog političkog spektra.

Njegova politika je trenutno čudna kombinacija ranog „tuđmanizma“ i modernog populizma, kakav koristi nova desnica – poput recimo Trumpa. Iako se Milanović javno ljuti na njegovo poređenje sa stilom predsjednika SAD, sličnost je više nego uočljiva. Kao Trump i Milanović prvo„ispali šanžer“, pa tek onda objašnjava šta je zapravo htio reći. Mjesta za eventulane korekcije nema, ali zato ima prostora za nove serije uvreda i diskutabilnih stavova. I tako ukrug…

Uglavnom sve u vezi Milanovića postaje potpuno iracionalno, pa i “uvrnuto”. On je „lutajući politički metak“, koji svako malo okrzne neku od svojih meta. Ukoliko je htio osvojiti medijsku pažnju, Milanović je sigurno uspio u tome. Mediji vole jake riječi…

Međutim, sasvim je drugo pitanje kakvog to sve skupa ima smisla i da li ovakvog svadljivog predsjednika-prznicu Hrvatska treba u ova izazova vremena.

(StarMo)