Naslovnica Region Milanović: Stalno slušamo iz Beograda da smo svi ustaše

Milanović: Stalno slušamo iz Beograda da smo svi ustaše

121

Zagreb — Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u petak da on nikada ne bi zvao Srbe četnicima kao što oni Hrvate zovu ustašama i da susjedi trebaju paziti kakve poruke šalju.

– Ja nikada Srbe ne bih zvao četnicima niti sam to radio, a mi stalno slušamo iz Beograda da smo svi ustaše. Mi smo u puno čvršćoj međunarodnoj poziciji od Srbije i oni se moraju odlučiti što hoće sa sobom, a sat otkucava polako – rekao je hrvatski predsjednik.

Najavljena je posjeta srpskog patrijarha Porfirija Vukovaru u nedjelju. Porfirije će posvetiti pravoslavnu crkvu sv. Nikolaja u Vukovaru.

Pozvan sam na dolazak Porfirija, ali mislim da je to malo nezgodno u ovom trenutku (…) Dok god njegovi episkopi dodjeljuju odlikovanja ljudima kao što je Šešelj, ti odnosi ne mogu biti normalni – rekao je predsjednik.

Ipak, spomenuo je da je s patrijarhom Porfirijem bio u dobrim odnosima dok je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

– Mislim da je razuman čovjek, ali odlaskom na tu čelnu funkciju u Beograd on se promijenio kao što sam se ja promijenio po pozivu službe kad sam postao predsjednik SDP-a pa vlade pa države u odnosu na ono što sam bio ranije. Nove obaveze, novi pritisci, nova očekivanja – smatra Milanović.

(StarMo)