Naslovnica Region Milanović: Pokušali su nam uvaliti zločinački poduhvat

Milanović: Pokušali su nam uvaliti zločinački poduhvat

237
foto: Patria/N1

Sarajevo — Svečanim završetkom obuke 2. klase za razvoj vođa ‘Marko Babić’ i prijemom ratnih komandanata iz Domovinskog rata započelo je danas obilježavanje vojno-policijske operacije Oluja na kojem učestvuje i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Milanović se okupljenima obratio kratkim govorom.

“Rat ste dobili, dobili smo ga svi zajedno, ali prije svega oni koji su nosili oružje. Rat je gotov i nakon rata bilo je pokušaja, ne ulazim u motive, da se na Haškom tribunalu sve ovo prikaže kao zajednički zločinački pothvat. To je propalo kao namjera.

Mi smo imali sreće da nijedan od naših generala nije osuđen. Zločinački pothvat je jedna loša namjera koji su nam pokušali uvaliti, to je bila jedna od glupih izmišljotina.

Izvinjavam se da pod dojmom kiše nisam pozdravio porodice poginulih i nestalih. Sretan sam što vam mogu uručiti odlikovanje. To je naš dug časti i moj dug časti prema vama i prema njima. Žao mi je što ovo priznanje niste dobili i ranije”, rekao je Milanović u svom govoru, prenosi Patria.

Podsjećanja radi, Milanović će danas uručiti odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom penzionisanim generalima HV-a za izuzetan doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za posebne uspjehe u vođenju i komandovanju jedinicama Oružanih snaga te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Komentirao je žustre reakcije na njegovu odluku da odlikuje Zlatana Miju Jelića, optuženog za ratni zločin u BiH.

“Ne gledam na to što Bakir Izetbegović odlazi na grob Rasimu Deliću koji je osuđen za ratni zločin kao problem. Nije svako ko je dobio kaznu u Haagu ratni zločinac. Nije isto Delić i Mladić i Karadžić. Ja ne odajem, kao što ste sami rekli, odlikovanje ni jednom pojedincu nego svima njima. Tu ne možete biti picky, ne možemo mi birati. Ne sjećam se da je gospodin Alija Izetbegović imao ikakvih problema kada su te iste jedinice oslobađale Bihać 1995. ni kada je isti taj Alija od Tuđmana dobivao velered kraljice Jelene. Nisu Karadžić i Mladić isti kao Rasim Delić. Neki ljudi su nažalost zarobljenici očekivanja. Na takav način nećemo graditi dobre odnose sa susjedima”, rekao je Milanović.

(StarMo)