Naslovnica Region Milanović pokrenuo smjenu šefa vojnih obavještajaca RH

Milanović pokrenuo smjenu šefa vojnih obavještajaca RH

74

Zagreb — Iz Ureda predsjednika RH Zorana Milanovića stiglo je danas priopćenje o “pokretanju postupka za smjenu na vrhu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije”.

– Nakon što je dobio izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. 09. 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje agencije, ne može više obavljati tu dužnost.

Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general-bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e.

Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu s čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske u kojemu stoji kako “postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor”, stoji u priopćenju.

(StarMo)