Naslovnica Region Milanović: Otkud vojno naoružanje kod pojedinca?

Milanović: Otkud vojno naoružanje kod pojedinca?

212
Screenshot: YouTube

Zagreb — U centru Zagreba na Markovom trgu u ponedjeljak nešto iza 8 sati ranjen je policajac, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske.

Napadač je pronađen, odgovara opisu kojeg su dali svjedoci pucnjave na Markovom trgu i izvršio je samoubistvo, napisali su iz MUP-a svom Twitter profilu.

“Mogući počinilac pokušaja teškog ubistva policajca jutros na Trgu sv. Marka i ujedno osoba koja je na području Jabukovca počinila suicid je, prema do sada utvrđenim informacijama, 22-godišnji hrvatski državljanin”, saopćio je MUP Hrvatske Twitteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Policajac je podvrgnut operativnom zahvatu i stanje mu je stabilno.

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, poželio je ranjenom policajcu brz oporavak, ali i potegnuo pitanje oružja koje je korišteno za napad.

“Ovdje smo vidjeli da se radi o naoružanju koje koristi, u pravilu, hrvatska vojska, to nije smjelo biti kod pojedinaca i u ničijoj privatnoj zbirci i u tom smislu, hrvatska Vlada, policija i obavještajna služba, sigurnosna agencija ima moju punu podršku“, rekao je predsjednik Milanović, preneseno je na njegovoj internet stranici.

Dodao je da “moramo jako kontrolirati količinu i disperziju lakog i kratkog naoružanja u Hrvatskoj. Znati što je moguće tačnije koliko ga ilegalno i neprijavljeno ima kod građana.”

Kako su ranije naveli iz hrvatskog MUP-a jutros, 12. oktobra, u 8:06 sati zaprimljena je dojava o pucnjavi na Trgu svetog Marka u Zagrebu.

Mediji navode izjave svjedoka kako je policajac ranjen puškom koju je počinilac dopremio na Markov trg u nekoj vrsti kolica.

Na Markovom trgu nalaze se zgrade Vlade, Sabora i Ustavnog suda Hrvatske. Oko zgrade Vlade pojačano je policijsko osiguranje.

Sabor je za danas otkazao sve aktivnosti.

(StarMo)