Naslovnica Region Milanović opet provocira: Odlikuje ratne postrojbe HVO-a iz Hercegovine!

Milanović opet provocira: Odlikuje ratne postrojbe HVO-a iz Hercegovine!

153
Zoran Milanović

Zagreb — Predsjednik RH Zoran Milanović će u četvrtak na godišnjicu Oluje dodijeliti odlikovanja za postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO), i to “onim jedinicama koje se dovode u vezu s ratnim zločinima” – piše Index.hr.

Kako piše Večernji list, jedno priznanje je namijenjeno Vojnoj policiji HVO-a, a drugo Postrojbi za posebne namjene ‘Ludvig Pavlović’. Obje su djelovale na području tadašnje Herceg-Bosne, a razlikovale su se po organizacijskoj strukturi i području ratovanja. Vojna policija brinula se za održavanje reda u vojnim strukturama, a kontrolirala je i vojni promet, te bila zadužena za osiguranje visokih časnika.

Pripadnici te postrojbe bili su potpora i brigadama na terenu te su aktivno sudjelovali u vojno-redarstvenim akcijama kojima su stvoreni uvjeti za prestanak rata u BiH. Postrojba se sastojala od uprave sa sjedištem u Ljubuškom te četiri bojne, smještene u Mostaru, Livnu, Čapljini i Vitezu, a u Orašju i Bihaću djelovale su samostalne satnije.

Što se drugog odlikovanja tiče, ono će u ruke Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović. Njezino je sjedište u Čapljini i proizišla je iz pukovnije Kralj Tomislav, a poslije je ušla u sastav 2. gardijske brigade HVO-a. Božan Šimović bio joj je prvi zapovjednik, a nakon njegove pogibije njegovu je dužnost preuzeo Dragan Ćurčić.

Prema želji onih koji su u postrojbi djelovali, dobila je ime Ludviga Pavlovića, najmlađeg pripadnika Bugojanske skupine, koja je 1972., nakon sloma Hrvatskog proljeća, upala u tadašnju Jugoslaviju kako bi srušila komunistički režim i uspostavila hrvatsku državu. Pavlović je uhićen i osuđen na smrt, ali mu je kazna preinačena na doživotnu robiju, na kojoj je bio do ožujka 1991.

Tada se priključio hrvatskim vojnim postrojbama i uključio u operaciju Zelena tabla – Mala bara u Pločama, gdje su hrvatske snage zaplijenile znatnu količinu oružja JNA. Poginuo je u rujnu te godine u sukobu s kolonom JNA na cesti između Posušja i Tomislavgrada, pod nerazjašnjenim okolnostima, a 11 mjeseci kasnije formirala se postrojba koja je nosila njegovo ime. Njoj će prekosutra Milanović dodijeliti odlikovanje za zasluge u Domovinskom ratu.

(StarMo)