Naslovnica Politika Milanović o optužnicama iz BiH: “Sabotaža i trovanje odnosa”

Milanović o optužnicama iz BiH: “Sabotaža i trovanje odnosa”

87

Sinj — Hrvatski predsjednik Zoran Milanović upozorio je u nedjelju kako je zaključak o nesuradnji u postupku protiv hrvatskih vojnih zapovjednika koji je donijet prije šest godina, “još uvijek na snazi”, a zamolnicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ocijenio je “sabotažom i trovanjem odnosa”.

Smatra kako je puno manji problem tehničke naravi “hoćemo li surađivati ili nećemo”, od same činjenice da takve optužnice, odnosno, istrage uopće dolaze.

Milanović je potvrdio da za optužnice “zna već neko vrijeme”, kao i hrvatski premijer Andrej Plenković, no nije želio komentirati novinarsku upitnu konstataciju “zbog čega je onda on trebao biti taj koji će to komunicirati javno, a ne vlada”.

“To ne mogu komentirati, mogu odgovarati za sebe. Dakle, to znam već neko vrijeme, kao i on, i znam što sam kao premijer na vladi usvojio kao zaključak 2015., i dok ga vlada ne ukine ili ne promijeni – a ova vlada to nije učinila – to važi. Možda premijer imajući to na umu, nije smatrao potrebnim to komentirati, ali ja smatram potrebnim jer to je vrsta sabotaže”, rekao je on.

“Dakle, to je trovanje odnosa između dviju država (Hrvatske i BiH). Prošlo je šest godina od kad sam zadnji put o tome govorio kao predsjednik hrvatske vlade, a sad ću morati opet”, dodao je Zoran Milanović.

(StarMo)