Naslovnica Region Milanović o glasovima iz BiH: Kad bih ja to uzimao lično…

Milanović o glasovima iz BiH: Kad bih ja to uzimao lično…

364
Zoran Milanović; foto: arhiva - ilustracija

Zagreb — Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak, u prvoj izjavi nakon izborne noći, kako se čuo s premijerom Andrejem Plenkovićem i aktuelnom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović te drugima iz Hrvatske, Evrope i svijeta, koji su mu čestitali na izboru.

Milanović, kojeg su novinari dočekali na njegovoj kućnoj adresi, osvrnuo se i na malo glasova koje je dobio u BiH te rekao: “Kad bih ja to uzimao lično, ne bih nikad ni išao tamo. Ja ću bez obzira na glasove i novac taj posao raditi srčano”.

Komentirao je i riječi premijera Plenkovića da će između njih biti “tvrda kohabitacija” rekavši kako ne zna šta to znači.

‘Rekao sam da ćemo biti najbolji prijatelji koliko je to moguće u politici. Ne znam šta to znači tvrda kohabitacija, treba pogledati u Ustav da vidimo što to znači’.

Milanović je rekao da će dati podršku Grabar-Kitarović, odluči li ona nakon dužnosti predsjednice nastaviti diplomatsku karijeru. “Da, hoću. Nije odgovorna ni za kakva krivična djela i bila je predsjednica”, kazao je, prenose bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Rekao je kako ga je jučer zvao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan te da nije razgovarao sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. “Nema veze, sve što sam rekao faktografski je tačno, radi se o odnosima država, a radit ćemo posao u onoj mjeri u u kojoj to predsjednik smije”, pojasnio je.

Što se tiče povratka Titove biste u Ured predsjednika, o čemu se špekulira u javnosti kao jednom od prvih poteza, Milanović je rekao kako o tome uopće ne razmišlja.

Kad je riječ o imenovanju savjetnika, kazao je kako će se truditi da to budu najbolji, a u ovom trenutku ne zna hoće li to biti i bivši čelnik SOA-e Dragan Lozančić.

Istakao je kako svoj ured nema namjeru razmještati po Hrvatskoj, a o svojim budućih inicijativama prethodno će se konsultirati s vladom.

“Neću ih zaskakati jer ja sam bio s one strane ograde i dobro znam kako to izgleda, kad neko igra prljavo”, kazao je

Milanović ne zna još kada će se održati inauguracija te dodaje kako proceduru oko toga vodi njegov tim.

(StarMo)