Naslovnica Region Milanović je protiv: “To je dovođenje rata u Hrvatsku”

Milanović je protiv: “To je dovođenje rata u Hrvatsku”

176

Zagreb — Hrvatski predsjednik Zoran Milanović nije upoznat s idejom da se u Evropi obučavaju ukrajinski vojnici, ali načelno ne podržava obuku “ratne žive sile” na hrvatskom tlu jer bi to značilo upetljavanje Hrvatske u taj rat više nego što je potrebno.

U izjavi novinarima rekao je da nije upoznat s idejom evropskih ministara vanjskih poslova o obučavanju 15.000 ukrajinskih vojnika u Evropi, ali je “ne podržava”.

“Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. To je dovođenje rata u Hrvatsku. Korektni smo, solidarni i to je to”, rekao je.

Ako bi Ministarstvo odbrane RH bilo saglasno s takvom idejom Milanović im unaprijed kaže: “Ne idimo u to”.

“Kao vrhovni komandant Oružanih snaga Republioke Hrvatske to neću odobriti”, poručio je.

Dodao je da na ratu u Ukrajini profitiraju mnogi, na primjer “politički paraderi”.

Kazao je da strani polaznici stalno dolaze u Hrvatsku na obuku, “ali obučavanje ratne žive sile za rat u trećoj državi je nešto o čemu treba dobro razmisliti”.

Kad je riječ o doniranju sredstava o tome odlučuje vlada i predsjednik podržava doniranje “tehničko-materijalnih sredstava samo ako ćemo dobiti zamjenska sredstva”.

“Lišavanje krvotoka hrvatske odbrane (…) to ne mogu dopustiti”, jer “hrvatska odbrana je na prvom mjestu, a onda dugo, dugo ništa, onda NATO, a ona sve treće”, rekao je Milanović, prenijeli su u utorak hrvatski mediji.

Milanović je pohvalio hrabrost ukrajinske vojske, koja nije članica NATO-a, ali koju NATO i neke članice NATO-a podržavaju.

“Obučavaju, finansiraju, snabdijevaju” (…) “dakle NATO je faktor 100 posto uključen u rat u Ukrajini. To je činjenica”.

Protiv toga neće govoriti ništa, ali ako to uključuje dalji hrvatski angažman protiv toga će biti, poručio je.

(StarMo)