Naslovnica Region Milanović: Hrvati i Srbi – dvije najsličnije nacije

Milanović: Hrvati i Srbi – dvije najsličnije nacije

536

Zagreb — Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je u utorak kako je komemoracija u Gruborima dug časti prema onome što se dogodilo prije 25 godina i što je u njemu izazvalo moralni užas.

“Zna se koja je jedinica bila ovdje. O Gruborima sam čitao 1995. u New York Timesu, gdje sam prvi put čuo za ovo selo. Šteta koju država sama sebi nanese je nešto što nije apsolut, država ne može biti pod svaku cijenu. Užas izaziva ubistvo šestero nevinih starih ljudi. U ime koje proklete pravde djeluju ljudi koji su mogli ubiti nevine civile? Nakon ovoga više ništa nije isto”, rekao je Milanović, prenosi Index.hr.

Šteta zbog zločina u Gruborima napravljena je i Hrvatskoj kao državi, istakao je Milanović, dodavši da je zbog toga zločina navučena mrlja na državu koja je bila napadnuta u ratu.

Kazao je kako su Hrvati i Srbi dvije najsličnije nacije, s najvećim brojem dodirnih tačaka. Na kraju je citirao srpskog pjesnika Aleksu Šantića:

“Ostajte ovdje!… Sunce tuđeg neba. Neće vas grijat ko što ovo grije. Grki su tamo zalogaji hljeba. Gdje svoga nema i gdje brata nije.”

Inače, treba podsjetiti da je u mjestu Grubori održana komemoracija ubijenim Srbima, koja je privukla politički vrh Hrvatske. U Gruborima su pripadnici policije RH u danima poslije Oluje ubili šestero Srba, a još niko nije osuđen za taj zločin.

(StarMo)