Naslovnica Region Milanović će sa Stoltenbergom, kaže, “o situaciji u BiH”, ali “ne očekuje...

Milanović će sa Stoltenbergom, kaže, “o situaciji u BiH”, ali “ne očekuje previše”

115

Zagreb — Predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, danas je rekao da će tokom dana razgovarati s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom “o situaciji u BiH”.

Predsjednik je ranije najavio da će ulazak Finske i Švedske u NATO “uvjetovati rješavanjem statusa Hrvata u BiH”.

Milanović je rekao da se Stoltenberg, nakon što je Milanović o tome uputio pismo članicama NATO-a putem glavnog tajnika, javio i da će se “danas čuti da još jednom opiše i prinese njegovoj pozornosti situaciju u BiH”.

– Jer vidim da su međunarodni lideri, što se tiče poznavanja situacije i stanja u BiH, u jednom potpuno zapuštenom stanju. To je rezultat nerada hrvatske diplomacije, odnosno svjesne opstrukcije ovog problema, u zadnje vrijeme, rekao je Milanović.

Rekao je i da od toga “ne očekuje previše”, jer glavni tajnik o tim stvarima ne odlučuje, ali se tiče Saveza, operacije Althea i cijele vojne prisutnosti međunarodne zajednice u BiH.

– Najesen, ako Hrvati krenu s ostvarenjem onoga što su najavili, sa svojim izborima, realizacijom određenog oblika samouprave, može se dogoditi da netko, meni nepoznat, jer sistem nije jasan, naredi uporabu tih snaga protiv hrvatskih građana, građana BiH hrvatske nacionalnosti, koji su i građani države članice NATO-a, to je Hrvatska, rekao je Milanović.

(StarMo)