Naslovnica Region Milanović: Čavaru Hrvatska treba zaštititi od “bahatog teroriziranja” Amerike

Milanović: Čavaru Hrvatska treba zaštititi od “bahatog teroriziranja” Amerike

272
Zoran Milanović

Zagreb — Uvođenje američkih sankcija predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari “bahato je teroriziranje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda” u toj zemlji te ga Hrvatska treba zaštititi, rekao je u utorak predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Američko ministarstvo finansija u ponedjeljak je na listu sankcioniranih zvaničnika u Bosni i Hercegovini dodalo funkcionera HDZ-a BiH i predsjednika F BiH Marinka Čavaru te ministra zdravlja Republike Srpske Alena Šeranića iz SNSD-a Milorada Dodika s objašnjenjem da su ‘slijedili etnonacionalističke i političke agende na račun demokratskih institucija i građana BiH’, te potkopavali Daytonski mirovni sporazum.

Dan kasnije Milanović je saopćenjem to prozvao “bahatim teroriziranjem legitimnog predstavnika hrvatskog naroda u BiH” kojem Hrvatska “mora pružiti svu potrebnu zaštitu”.

“Obrazloženje tih sankcija, poput tvrdnji da Čavara podriva Daytonski sporazum, politički je nepismeno i baš cinično jer je u podrivanju slova i duha tog sporazuma svoje prste imala i još ima i američka diplomatija s visokim predstavnicima za BiH”, istakao je hrvatski predsjednik, prenose u utorak bh. mediji, pozivajući se na Fenu.

Ako neko brani daytonski Ustav BiH i istinski demokratske procese – koji podrazumijevaju legitimno biranje i predstavljanje u organima vlasti – onda su to, kazao je Milanović, predstavnici Hrvata u BiH kojima “međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcioniraju ih.

(StarMo)