Naslovnica Život Milan Lukić optužen i za zločin u Štrpcima

Milan Lukić optužen i za zločin u Štrpcima

373
Milan Lukić

Sarajevo — Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv: Lukić Milana, rođenog 1967. godine u Foči, nalazi se na idržavanju kazne izrečene od MKSJ.
Optuženi se tereti da je osobno sudjelovao u planiranju i realiziranju otmice civila kao i njihovom ubojstvu na obali rijeke Drine 27.02.1993. godine.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, koji se nalazi na izdržavanju kazne, koju mu je izrekao MKSJ u Den Haagu, Tužiteljstvo BiH ispunilo je posljednje procesne uvjete za podizanje optužnice protiv Milana Lukića.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, zajedno sa zapovjednicima i drugim pripadnicima Interventne čete Višegradske brigade VRS, postupao protivno odrebama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. On se tereti da je, sudjelovao u planiranju i organiziranju otmice putnika bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz prinudno zaustavljenog voza koji je saobraćao na relaciji Beograd–Bar u mjestu Štrpci.

Nakon otmice 18 osoba bošnjačke nacionalnosti, državljana Srbije i Crne Gore sa područja Sandžaka, jedne osobe hrvatske nacionalnosti iz Beograda i jedne NN osobe arapskog podrijetla, optuženi je zajedno sa drugim pripadnicima VRS, sudjelovao u odvođenju otetih osoba u školu u mjestu Prelovo, gdje su pretučeni, mučeni, zlostavljani i opljačkani, nakon čega su odvezeni u mjesto Musići, gdje je optuženi osobno sudjelovao u ubojstvu otetih osoba, čija tijela su bačena u rijeku Drinu.

Od 20 osoba, pronađeni su posmrtni ostaci 4 žrtve, dok se za ostalima još uvijek traga. Optuženi se tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Milan Lukić, je ranije osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Višegradu. Kaznu doživotnog zatvora Lukić služi u Estoniji.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala potvrdilo je u decembru 2012. kaznu za Lukića kojom je osuđen na doživotni zatvor. Lukić je proglašen krivim za ubistva 12 civila na obali Drine u junu 1992. godine, premlaćivanje zatočenika u logoru Uzamnica 1992. i 1993., te ubistvo Hajre Korić.

On je također osuđen za spaljivanje civila u kućama u Pionirskoj ulici i Bikavcu u Višegradu. Kako je konstatovalo Apelaciono vijeće, u Pionirskoj ulici i na Bikavcu je 14., odnosno 27. juna 1992. živo zapaljeno blizu 120 žena, djece i starijih.

(StarMo)