Naslovnica BiH Mijatović: Zatvorite migrantski kamp Vučijak!

Mijatović: Zatvorite migrantski kamp Vučijak!

546
Dunja Mijatović

Bihać — Komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izrazila je “veliku zabrinutost zbog dešavanja u Bihaću”, gdje vlasti nastavljaju da smještaju migrante u već pretrpane migrantske kampove u Vučjaku, navodi se u saopćenju iz njenog ureda.

“Uslovi život u ovom kampu, koji se nalazi u blizini miniranog područja, već su užasavajući, nemaju tekuće vode ni struje, a higijenski uslovi su grozni. S obzirom da zima dolazi, situacija će samo postati gora” – kazala je Mijatović.

Ona je pozvala vlasti u BiH da se hitno presele svi migranti koji se trenutno nalaze u Vučjaku “u objekte sa odgovarajućim standardima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kako bi izbjegli humanitarnu krizu i krizu u javnom zdravstvu”.

Objasnila je da se kamp Vučjak “nije ni trebao otvoriti i da se sada mora zatvoriti”.

“Pozivam vlasti Bosne i Hercegovine da ispune svoje obaveze za upravljanje migracijama na način usklađen s ljudskim pravima i pruže potrebnu pomoć lokalnim vlastima koje se već duže vrijeme bave ovim pitanjem – kazala je Mijatović.

Zaključila je pozivom vlastima BiH da riješe ovo pitanje u saradnji s međunarodnim i nevladinim organizacijama koje djeluju na polju migracije. Krajnje je vrijeme da vlasti prema migrantima postupaju humano i u skladu sa standardima ljudskih prava.

(StarMo)