Naslovnica Politika Mijatović: Vrijeme je za mobilizaciju građanskog koncepta u BiH

Mijatović: Vrijeme je za mobilizaciju građanskog koncepta u BiH

81
Vojin Mijatović

Sarajevo — Potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Vojin Mijatović smatra da je “došlo vrijeme za razgovore političkih aktera o građanskom konceptu uređenja bosanskohercegovačkog društva”.

On je to kazao na press-konferenciji uoči redovne nedjeljne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99“, čiji je Mijatović današnji uvodničar o temi “Građanski koncept je rješenje za modernu i stabilnu državu BiH“.

Napominjući da je Bosna i Hercegovina evidentno u najvećoj krizi, ustavnoj, od potpisivanja Dejtonskog sporazuma naovamo, a da krizna vremena istovremeno znače i šansu, on navodi da rješenje problema treba tražiti isključivo i više nego ikad – za stolom, a ne militantno ili na kakav drugi nepoželjni način.

– Građanski koncept je jedino moguć u multinacionalnim, multikonfesionalnim društvima – zaključio je napominjući da građansko nije nešto što je suprotstavljeno individualnom.

Dejtonski sporazum je prolazni dokument koji je značio mir i svi u Bosni i Hercegovini smo, kako je rekao, odgovorni što u međuvremenu nije zaživio građanski koncept.

– Vrijeme je za mobilizaciju građanskog koncepta – u formi razgovora za stolom – istakao je Mijatović.

(StarMo)