Naslovnica BiH Mijatović: Ratni zločinci u regionu se kriju iza nekih država

Mijatović: Ratni zločinci u regionu se kriju iza nekih država

449
Dunja Mijatović

Sarajevo — Povodom 25. godišnjice zločina na Tuzlanskoj kapiji, gdje je Vojska Republike Srpske granatom ubila 71 osobu i ranila više od 130, oglasila se i Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope.

Mijatović je rekla da pred sud još nisu izvedeni svi odgovorni za taj masakr i da se oni, poput mnogih drugih ratnih zločinaca u regionu, „kriju iza odbijanja nekih država da izruče svoje državljane optužene za ratne zločine ili da sarađuju na druge načine“.

Ona je naglasila da je najokrutniji slučaj Novaka Đukića.

– Sud Bosne i Hercegovine ga je osudio za naređenje napada u Tuzli, a koji je, pet godina nakon presude, i dalje slobodan u Srbiji jer presuda protiv njega još uvijek nije izvršena. Ovo je šamar žrtvama masakra u Tuzli i javno nepoštovanje Srbije njenih međunarodnih obaveza za poštivanje ljudska prava. Vrijeme je da zemlje u regionu depolitiziraju ratne zločine i obrate više pažnje na potrebe preživjelih i porodica žrtava. Osiguranje pravde za prethodne zločine mora biti jedan od glavnih političkih prioriteta u regionu – kazala je Dunja Mijatović.

(StarMo)