Naslovnica BiH Mijatović “naribao” ruskog ambasadora: To je stvar kućnog odgoja!

Mijatović “naribao” ruskog ambasadora: To je stvar kućnog odgoja!

135
Vojin Mijatović

Sarajevo — Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović uputio je Otvoreno pismo ambasadoru Rusije u BiH Igoru Kalabuhovu.

Pismo prenosimo u cjelosti…

Vaša Ekselencijo,

Bosna i Hercegovina je nezavisna i suverena država koja je članica Ujedinjenih nacija i ima svoj Ustav i svoje institucije.

Ruska Federacija je partner Bosne i Hercegovine i prijateljska zemlja, što smo mnogo puta do sada dokazali.

Vi ste akreditovani ambasador prijateljske zemlje u Bosni i Hercegovini, a samim tim prijatelj i gost u našoj zemlji.

Kao prijatelj trebalo bi da shvatite da nemate pravo da se miješate u unutrašnje stvari naše zemlje, a pogotovo u prioritete spoljne politike zemlje u kojoj ste ipak samo gost.

Bosna i Hercegovina će biti i članica EU i NATO saveza jer je to stav većine građana u BiH, a da li ima koncenzusa oko toga je naša unutrašnja stvar.

Da li ćete prisutvovati sastancima upravnog odbora PIC-a ili nećete je isključivo vaša odluka, ali vam to ne daje za pravo da držite ikom predavanja u našoj zemlji.

Ukoliko ste prijatelj naše zemlje dajte, molim vas, da se plati poreski dug Rafinerije nafte u Brodu koja je u vlasništvu ruske kompanije! Radi se o dugu koji premašuje stotine miliona maraka. Vjerujem da se ni u Rusiji ne može poslovati ukoliko ne plaćate poreze.

Ukoliko ste prijatelj ove zemlje, dajte smanjite prisustvo vasih obavještajaca širom BiH koji vršljaju po vašem nalogu, to ne rade prijatelji!

Vaša Ekselencijo, BiH je u Evropi i ovdje ne stanuju metode gdje se neistomišljenici pokušavaju ukoliti na najbrutalnije načine kako se to radi nažalost u Ruskoj federaciji što smo vidjeli na primjeru lidera opozicije Alekseja Navalnia.

Vaša Ekselencijo, kada ste gost u nekoj zemlji, poštuje se domaćin, to je civilizacijska stvar i stvar kućnog odgoja.

S poštovanjem, Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a BiH.

 

(StarMo)