Naslovnica Region Mihajlović: Obilježavanje Oluje stvara podjele

Mihajlović: Obilježavanje Oluje stvara podjele

104

Beograd — Potpredsjednica Vlade Srbije, Zorana Mihajlović, ocijenila je povodom godišnjice hrvatske vojne akcije Oluja, da srpski narod nikad neće zaboraviti svoje žrtve, ali da je važno da Srbija i Hrvatska za budućnost traže drugačije puteve od onih iz prošlosti i da kao susjedi grade dobre odnose.

“Srbija neće dozvoliti da se izbriše sjećanje na hiljade ubijenih i više od 250.000 prognanih Srba. To je najmanje što možemo da uradimo za sve koji su izgubili život ili su bili primorani da napuste svoje domove samo zbog toga što pripadaju srpskom narodu. To sjećanje nas i obavezuje da pokušavamo da gradimo drugačije odnose sa Hrvatskom, kako bismo u našem regionu stvorili uslove za mirnu i stabilnu budućnost”, navodi se u pisanoj izjavi Mihajlović, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ona je ocijenila i da se obilježavanje Oluje svake godine stvara podjele, jer se u Hrvatskoj slavi pobjeda, dok se u Srbiji žali.

“Ali, to ne smije da nas obeshrabri da, zbog budućnosti, težimo približavanju, boljoj saradnji između susjeda i pokušamo da rješavamo otvorena pitanja. Pa iako možda još dugo nećemo moći da se složimo oko prošlosti, imamo dovoljno razloga da radimo zajedno na jednoj drugačijoj budućnosti za dvije zemlje i region u cjelini”, navodi Mihajlović.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)