Naslovnica Život Migrante već sutra izmještaju iz Vučjaka

Migrante već sutra izmještaju iz Vučjaka

394

Sarajevo/Bihać — Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić susreo se danas s komesarkom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović koja u BiH boravi u službenoj posjeti kako bi se upoznala sa stanjem u oblasti migracija u BiH.

U izjavi za medije Mektić je potvrdio da je Mijatović upoznao sa svim aspektima tog pitanja s kojim je BiH suočena te je ponovio da će za petnaestak dana biti osposobljena kasarna u Blažuju gdje bi trebali biti smješteni svi migranti iz Unsko-sanskog kantona.

Također, Mektić je najavio da bi već od sutra migranti iz nehumanog kampa Vučijak trebali biti prebačeni u prihvatne centre Bira i Miral u Bihaću te Ušivak u Sarajevu kako bi se sklonili od zime, a svi oni potom će biti smješteni u Blažuj za 15-ak dana, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Fenu.

Radovi na osposobljavanju kasarne u Blažuju su u toku, a već danas bi trebao biti potpisan memorandum koji će osigurati da redovno snabdijevanje strujom i vodom.

“Nakon što se migranti prebace u Blažuj bit će to konačan kraj kampu u Vučjaku jer će komunalne službe ukloniti sve iz tog kampa”, najavio je Mektić.

Komesarku Mijatović upoznao je i sa slučajem dva studenta iz Nigerije koje je policija iz Hrvatske prebacila u BiH, ističući da je to još jedan u nizu probleme koji BiH ima sa susjednom Hrvatskom.

Napomenuo je da su studenti provjereni te da su imali validne isprave, a BiH sada ima mogućnost da ih po readmisiji vrati u Hrvatsku ili vrati u Nigeriju, a želje studenata je da ih se vrati u matičnu zemlju zbog, kako kaže ministar, lošeg iskustva kojeg su imali u Hrvatskoj.

Komesarku Mijatović Mektić je, kaže, upoznao i o opstrukcijama iz Republike Srpske i kritika koje su upućene na račun suočavanja s migrantskom krizom, ali Mektić je upozorio da oni nikada nisu imali nikakv prijedlog.

Govoreći o slučaju hapšenja državljanina Republike Turske Fatiha Keskina, direktora Una-Sana koledža u Bihaću, Mektić je kazao da postoji određeni broj ljudi iz Turske kojima je ta zemlja nevažećim proglasila putne isprave te se BiH ne može miješati u unutrašnje stvari i odluke druge zemlje.

Osvrnuo se i na povratak bh. državljana sa ratišta u Siriji, kazavši da je devet od 24 osobe koje će stići u BiH s Interpolove potjernice koji će odmah biti uhapšeni, a najavio je i da će djeca i žene biti izolirane jer ima bolesne i neuhranjene djece.

(StarMo)