Naslovnica Politika Michelle Obama: Trump nije dorastao da bude predsjednik

Michelle Obama: Trump nije dorastao da bude predsjednik

242
Screenshot: YouTube

Washington — Bivša prva dama Michelle Obama, suparnik Bernie Sanders, te istaknuti republikanac John Kasich udružili su snage kako bi pokazali jedinstvo u podršci demokratskom kandidatu za američkog predsjednika Joeu Bidenu u ponedjeljak, na uvodnoj večeri demokratske konvencije.

Na konvenciji, koja se održava u Milwaukeeju, predstavljena je široka koalicija protiv predsjednika Donalda Trumpa, prenosi Index.hr.

Bivša prva dama Michelle Obama predvodila je paradu govornika koji su se založili za Bidenovo predsjedništvo na četverodnevnoj virtuelnoj konvenciji kako bi ga formalno imenovali za demokratskog izazivača Trumpa na američkim izborima 3. novembra.

“Donald Trump je pogrešan predsjednik za našu zemlju, on tome nije dorastao”, rekla je Michelle Obama u emotivnom obraćanju, dodavši: “Iznošenje činjenica poput one da su crni životi važni u Bijeloj kući je dočekano s porugom. Naša ekonomija je u raspadu zbog virusa koji je predsjednik predugo ignorirao. Svaki put kad gledamo prema Bijeloj kući i tražimo vodstvo ili utjehu ili neku vrstu odlučnosti, dobijemo haos, podjele i potpuni nedostatak empatije. Zadnje četiri godine bilo je teško objasniti američkoj djeci. Vide kako naše vođe obilježavaju druge američke državljane kao protivnike države, a u isto vrijeme ohrabruju bijele suprematiste.”

“Kao odgovor na neviđeni skup kriza s kojima se suočavamo, potreban nam je neviđeni odgovor – pokret, kao nikada do sada, ljudi koji su spremni ustati i boriti se za demokratiju i pristojnost”, rekao je Bernie Sanders.

Pandemija koronavirusa prisilila je demokrate da smanje okupljanje u Milwaukeeju i pretvore ga u dvosatni događaj s virtuelnim govorima.

Konvencija je sadržavala rasprave s biračima iz cijele zemlje koji su opisali svoju borbu s virusom i suočavanje s padom ekonomije i zdravstva.

Upućen je i poziv na široki obračun sa sistematskim rasizmom i policijskom brutalnošću nakon protesta koji su izbili nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda u Minnesoti, ispod koljena bijelog policajca.

Govoreći iz Houstona, Floydov brat Philonise Floyd uveo je trenutak šutnje i odao počast ostalim crnim žrtvama policijskog nasilja.

“Dakle, na nama je da nastavimo borbu za pravdu. Naši postupci bit će njihova zaostavština”, rekao je Floyd.

Biden, koji je bio potpredsjednik za vrijeme predsjednikovanja Baracka Obame, u utorak će zvanično biti nominiran za demokratskog izazivača Trumpa na izborima 3. novembra. Bidenov govor o prihvaćanju kandidature u četvrtak zaključit će konvenciju.

(StarMo)